Racuchy z jabłkami
13 października 2015
Zielony koktajl szczawiowy
16 października 2015
Pokaż wszystkie

Detox Juice Super sok warzywny

Sok ten ze względu na kompozycje składników ma właściwości silnie ODKWASZAJĄCE, oczyszczające wątrobę, układ trawienny, dodaje energii. Jest bogaty w kwas foliowy, żelazo, beta-karoten, wapn, magnez i potas. Pijemy po 2 godzinach lub wkładamy na noc do lodówki.

Untitled design (2)

MARCHEW

To warzywo cud, dostepne caly rok. Jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa na nasz układ odpornościowy, nasza skóra ma ładny kolor, chroni nasz wzrok, obniża poziom cholesterolu. Marchew zapobiega chorobom serca i nowotworom.Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych Sok z marchwii jest zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K, potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także alkaloidy oraz pektyny. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

BURAKI

Buraki są niedocenione. Buraki to prawdziwy skarb, pod kątem swoich walorów zdrowotnych. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Posiadają też antocyjany które spowalniają procesy starzenia, zwiększają odporność i są dobrą profilaktyką chroniącą nas przed nowotworami. Zwiększają też czterokrotnie, przyswajanie tlenu przez komórki. Antocyjany to silne przeciwutleniaczektórych buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce..W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej.Buraki sa dobrą profilaktyką przeciwko osteoporozie. Bezcenne w radzeniu sobie ze zmęczeniem, sennością, znużeniem czy apatią. Dotleniają serce, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą objawy menopauzy. Buraki ponadto zawierają dużo kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.

Na filmie pokazuje jak taki sok zrobić:

IMBIR

Imbir, niezwykle ceniony za swoje właściwości lecznicze. Imbir bogaty w substancje przeciw zapalne ma zastosowanie przy chorobie lokomocyjnej, utracie apetytu, dolegliwościach żołądkowych, biegunce, bólach brzucha, kolce, niestrawności, wzdęciach, bólach pooperacyjnych, mdłościach ogólnych, reumatycznym zapaleniu stawów, artretyzmie, migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Mozna go stosować zewnętrznie, jako środek przeciwbólowy oraz do leczenia oparzeń. Olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Jest bardzo pomocny przy chemioterapii bo przeciwdziała wymiotom. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.

Leczy migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków.Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Imbir – mój ulubiony 🙂

NATKA PIETRUSZKI

Natka pietruszki wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Odznacza się dużą wartością odżywczą. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, żelazo pomaga zwalczać anemię. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa soku z pietruszki.

CYTRYNA
Pisalam o niej w innym poscie 🙂 zapraszam do przeczytania

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

61 Komentarze

  1. Kasia z vanillaforhome napisał(a):

    Zapowiada się pysznie! Spróbuje koniecznie. Jutro pędzę po buraki :). Pozdrawiam.

  2. Wanda napisał(a):

    Czy tak przyrzadzony sok w sokowirówki również będzie miał właściwości,czy tylko tloczony

    • Joanna napisał(a):

      Wando, tłoczone soki mają aktywne enzymy i dużo więcej wartości, ale jeżeli nie mamy wyciskarki tylko sokowirówkę, to jak najbardziej używajmy sokowirówki i to jak najczęsciej. A moze w przyszłości znajdzie się w budżecie troszeczkę zasobów na ślimakową wyciskarkę 🙂

      • Kate napisał(a):

        Przez jak długo trzeba taki sok pic ? I co jeszcze przy nim jeść ?

        • Joanna napisał(a):

          Kate,
          Sok z połączenia buraków i marchwi to silne oczyszczająca i bogata w łatwo przyswajalne składniki odżywcze mikstura. Piłam go bez przerwy przez 3 tygodnie, codziennie po mału po szklaneczce dziennie (reszta soku była wypijana przez rodzinkę). Jeżeli zależy Ci na oczyszczeniu organizmu proponuje jedzenie bez mięsne, bez nabiałowe, bez pieczywa i innych zrodeł glutenu oraz rozdzielne: nie łączymy pokarmów bogatych w białko z węglowodanami. Kate, jaki efekt chciałabyś osiągnąć?

          • Ewa napisał(a):

            Czyli tylko warzywa?

          • Joanna napisał(a):

            Ewa, niekoniecznie. Ważne żeby nie łaczyć np kaszy czy ryżu z mięsem lub nabiałem. Tak zwana dieta rozdzielna. I żeby trzymać się zasady 80/20 czyli 80 procent objętości talerza to warzywa 20 % to cała reszta (kasza, mieso, nabiał, chleb)

  3. Betsta napisał(a):

    A jak wycisnąć sok z buraka lub z imbiru nie mając sokowirówki? ?

    • Joanna napisał(a):

      Betsta, z imbirem mozemy sobie poradzic scierając go na maleńkich oczkach tarki, z burakiem… nie probowalam ale moze tez sie uda 🙂 Daj znac jak wyszło.

  4. Zbyszek napisał(a):

    Nie ma kilku ważnych informacji:
    1. Czy porcja soku z podanej ilości jest do wypicia na raz (oczywiście w podany sposób), czy rozłożona np. na kilka dni?
    2. Jak często pić taką mieszankę (codziennie, raz na kilka dni, itp.)?

    Będę wdzięczny za wyjaśnienie moich wątpliwości. Dziękuję.

    • Joanna napisał(a):

      Panie Zbyszku,

      Zdecydowanie nie na raz bo mozna sobie zaszkodzic. Ten sok ma bardzo silne dzialanie na watrobe i przewod pokarmowy. To jest porcja na cała rodzine (tak u mnie to dziala) i modyfikuje ja w zaleznosci ile jest aktualnie domownikow. Kazdy z nas pije po kubku dziennie, malymi lykami, czasem przez slomke przez 1,2 czy 3 godzinki. Mieszanke ta pilismy codziennie przez 3 tygodnie jak Mama miala problemy ze spadkiem czerwonych krwinek. Udalo sie podniesc znaczaco i tym naturalnym sposobem Mama uniknela transfuzji krwi. Zrobilismy przerwe ok miesieczna i znowu teraz pijemy ale juz nie codziennie tylko raz w tygodniu. Ja ten sok uwielbiam, szczegolnie jak mam dostep do buraków od zaprzyjażnionego rolnika i dobrej intensywnej w smaku pietruszki 🙂

  5. Lukasz napisał(a):

    Witam mam pytanie czy można to zrobić w blenderze?

    • Joanna napisał(a):

      Jak najbardziej Lukaszu, mozesz spróbowac zmodyfikowac proporcje, zeby smak dobry uzyskac. Blendowanie jest bardzo korzystne bo dostarczasz organizmowi blonnika i wtedy cukry z warzyw przyswajaja się wolniej. Jednak moze byc tak ze burak surowy zostawi ci goryczke na jezyku, podzielisz sie z nami doswiadczeniami?

  6. perla63 napisał(a):

    Prze jaki okres czasu trzeba to pić ?

  7. perla63 napisał(a):

    Właśnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki … i teraz mam pytanie … ile razy dziennie mam pić i w jakiej ilości ?

    • Joanna napisał(a):

      Perla,

      Super ! Smakuje? Polecam delikatnie, po szklaneczce dziennie małymi łykami przez godzinkę lub dwie wypić. Wtedy możemy być pewni że organizm nie zareaguje negatywnie.

  8. kiki napisał(a):

    Jakie są proporcje??

    • Joanna napisał(a):

      Kiki,

      Ogolne proporcje to 2 marchewki, 4 buraczki, 2 jabłka, jeżeli lubisz imbir dodaj ociupinkę więcej, natka pietruszki – ja używam połowy pęczka. Trudne podać mi dokładne proporcje, bo każde warzywo w zależności od sposobu przechowywania ma mniej lub więcej soku i słodyczy. Ważne jest to by taki sok Ci smakował, bo oprócz tego że ma być zdrowy dla ciała, jeżeli jest z chęcią pity daje też przyjemność co jest zdrowe dla duszy 🙂

  9. Natalia napisał(a):

    Buraki mają być surowe?
    Można to wszystko zrobić w sokowirówce?
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo za inspirację!!!

  10. Ann napisał(a):

    chętnie bym sobie zrobiła tylko nie mam żadnego sprzętu, mam wyciskać sok przez gazę? to mi zajmie wieki, może ktoś zna inny sposób

    • Joanna napisał(a):

      A może warzywa jak burak i marchew można ugotować i z nich i reszty składników zrobić sałatke. Co Pani myśli?

      Wiem, że kilka osób próbowało przecierania na tarce i wyciskania przez ściereczkę ale… mam wątpliwości co do wydajności tej metody 🙂

      Joanna

  11. Barbara napisał(a):

    Jeszcze mam pytanie: sok wyciskamy z surowych buraków rozumiem?

  12. Mateusz napisał(a):

    A w jakich ilościach i co jaki czas pic ? Jaki okres go można stosować i jak najlepiej ? Codziennie co tydzień 🙂 Z Góry dziękuję 🙂 i pozdrawiam Mateusz

    • Joanna napisał(a):

      Panie Mateuszu,
      Miałam okres w tym roku kiedy piłam go codziennie przez jeden miesiąc. Robiłam ten sok dla Mamy która walczyła z niedokrwistością po chemioterapii. Teraz służy mi na specjalne okazje 🙂 Zapobiegawczo polecam co 2, 3 dzień.

  13. Joanna napisał(a):

    rozumiem że nie dodaję wody?

    • Joanna napisał(a):

      Pani Joanno,

      Ja mam wode w odzielnym kubku i ją popijam na zmianę z sokiem. Złota reguała mówi żeby robić mieszanki 80 % warzyw 20% wody.

  14. Joanna napisał(a):

    Witam) mam pytanie zrobilam sobie sok i mam dwie szklanki)czy moge trzymac sok na nastepny dzien?albo juz nie mozna pic

  15. Zuzanna napisał(a):

    Czy zamiast cytryn moge dac pomaranczko albo limonke?

    • Joanna napisał(a):

      Pani Zuzanno,

      Limonke jak najbardziej, pomarańczy nie polecam, smak staje się… podejrzany 🙂 można próbować oczywiście 🙂

  16. ela napisał(a):

    ja piłam przez 9 dni zrobiłam parę dni przerwy i od dzisiaj znowu zrobiłam . Ponieważ robię w wyciskarce porcja starcza mi na 3 dni. Wstawiam w zamkniętym słoiku do lodówki szkoda mi wylać a piję go sama ale w smaku super. 🙂

  17. marta napisał(a):

    Mam pytanie super sok naprawde pyszny ale mam dzieci w wieku 1,5 lat 4 lata i 9 lat czy one mogą go pic i w jakich wielkościach oraz ten ostatni 9 latek ma zapalenie wezlow chlonnych duzy niejadek czy to pomoże i jak często pierwsze podam przez 3 tyg codziennie a pozniej?

  18. Monika napisał(a):

    Od lat zmagam się z uporczywymi zaparciami i ciągłymi bólami brzucha, wstaję z bólem, idę spać z bólem i tak każdego dnia. Dzięki Pani metodzie picia tego soku (piję od 5dni) czuję się o wiele wiele lepiej! Wprawdzie zaparcia jeszcze nie ustąpiły, ale bóle brzucha są o wiele łagodniejsze i dzięki temu z nadzieją patrzę na poprawę reszty dolegliwości! Dziękuję, bardzo Pani dziękuję za podzielenie się z nami Pani odkryciem co do cudownych właściwości soku.

  19. Ziula napisał(a):

    Przepraszam za głupie pytanie ale co zrobić z natką pietruszki i imbirem? bo ja zblendowałem i dolałem do soku ale nie wiem czy tak robić

  20. Aga napisał(a):

    Witam!.
    Czy można ten sok pić przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?

    • Joanna napisał(a):

      Pani Agnieszko,
      Jeżeli dobrze się Pani po tym czuje można próbować. Ale warto skonsultowac to z lekarzem.

  21. Aneta napisał(a):

    Co zrobic z natka pietruszki i imbirem jak sie nie ma blendera tylko sokowirówke?

    • Joanna napisał(a):

      Pani Aneto,
      Wszystko wrzucamy do sokowirówki… lub jeżeli sokowirowka nie radzi sobie z natka pietruszki to wtedy bardzo drobno kroimy natkę a imbir przecieramy na tarce.

  22. lena845 napisał(a):

    poleca Pani do tego celu sokowirowke, wyciskarka czy blender?bo zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych urządzeń.

  23. Ziula napisał(a):

    Czy osad z dna po 2 godzinach zamieszac czy ma zostac na dnie i pić nez osadu

    • Joanna napisał(a):

      Droga Ziulu,

      Ja zawsze mieszam przed piciem 🙂 choć czasami przy nie dokładnie umytych warzywach zostaje na samym dole piasek… 😉

  24. Ola napisał(a):

    Ja polecam 1nieduzy burak podluzny 1a galazke selera naciowego, marchewkę, jabłko, kawałek imbiru do wyciskarki super pól godziny przed jedzeniem rano

  25. Ryszard napisał(a):

    bardzo ciekawy artykuł

  26. Marta napisał(a):

    A ja piję sok z kiszonych buraków i zjadam te buraki, albo wyciskam sok w sokowirowce, dodaję ukiszony zaczyn i odstawiam do zakwaszenia. Wcale nie ma po nim żadnych sensacji jelitowych bo kiszonki są super dla organizmu.

  27. Marta napisał(a):

    Pani Asiu,
    Dlaczego sok z buraka należy pić po 2godz. od wyciśnięcia?
    Czy picie takiego soku od razu szkodzi? Przyznam, że dwa razy wypiłam sok wyciśnięty z samego buraka od razu, ale powoli. Nic mi nie było. Czy mimo, że nie odczuwam żadnych dolegliwości powinnam wypijać ten sok po 2 godzinach?

  28. Emilia napisał(a):

    Hej 🙂 trafiłam tu przez link od koleżanki, zaczęłam od artykułu o tarczycy a zaraz właśnie idę robić sok 😀 świetny blog ! Bardzo mi się podoba!

    • Joanna z Zielonego Detoxu napisał(a):

      Dziękuję Emilio za te słowa 🙂 Bardzo mi miło jak mądre osoby takie jak ty trafiają tu z polecenia 😉

  29. BasiaWka napisał(a):

    A jak się doda aloes to już komplet – oczyszczanie i odbudowa jelit, regulacja funkcjonowania układu pokarmowego, odpornościowego i kolejnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fourteen − four =