Racuchy z jabłkami
13 października 2015
Zielony koktajl szczawiowy
16 października 2015
Pokaż wszystkie

Detox Juice Super sok warzywny

Znasz takie powiedzenie, że „coś ci leży na wątrobie”? Zastanawiałaś się kiedyś, skąd się wzięło?

Nie ma w tym żadnego przypadku, za to wielka mądrość ludowa, potwierdzona nawet w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM)!  Kiedy pytasz kogoś, co mu leży na wątrobie, masz zwykle na myśli jakiś problem, niezadowolenie, rozdrażnienie. I w ujęciu holistycznym, w którym patrzy się na człowieka jako połączenie ciała i psychiki – właśnie wątrobie przyporządkowana jest emocja ZŁOŚCI.

Ta zależność działa w dwie strony. Kiedy wątroba niedomaga, jest przeciążona szkodliwą dietą, toksynami, alkoholem, ciężkostrawnym jedzeniem – odbija się to na emocjach. Będziesz bardziej rozdrażniona, nerwowa, emocjonalna, impulsywna.

Z kolei stan naszej psychiki, towarzyszący nam codzienny stres, przepracowanie, zmartwienia, zagłuszane niezadowolenie czy nieprzepracowane żale – będą się odbijały na stanie wątroby.

Myślę, że warto popracować nad zmianami na lepsze w obu kierunkach. Dla zdrowia emocjonalnego – znajdź wentyl dla swojego stresu. Może nim być aktywność fizyczna, rozmowa z kimś empatycznym, czy rozwijanie pasji dającej ci przyjemność. Proszę, nie pisz, że nie masz czasu! Kiedy w Twojej głowie jest burza nerwów, nawet półgodzinny spacer bardzo Ci pomoże.

Co się zaś tyczy fizycznego wsparcia Twojej wątroby, z całego serca polecam Ci poniższy przepis!

Sok ten, ze względu na kompozycje składników, ma właściwości silnie ODKWASZAJĄCE, oczyszczające wątrobę, układ trawienny, co daje duży zastrzyk energii. Jest bogaty w kwas foliowy, żelazo, beta-karoten, wapń, magnez i potas. Pijemy po 2 godzinach lub wkładamy na noc do lodówki.

Untitled design (2)

MARCHEW

To warzywo cud, dostępne cały rok. Jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa na nasz układ odpornościowy, nadaje ładny koloryt skórze, chroni nasz wzrok, obniża poziom cholesterolu. Marchew zapobiega chorobom serca i nowotworom. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych Sok z marchwi zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K, potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także alkaloidy oraz pektyny. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew znajdziesz też w moim zielonym koktajlu.

BURAKI

Buraki są wciąż niedoceniane, a to prawdziwy skarb pełen walorów zdrowotnych. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Posiadają też antocyjany, które spowalniają procesy starzenia, zwiększają odporność i są dobrą profilaktyką chroniącą nas przed nowotworami. Zwiększają też czterokrotnie przyswajanie tlenu przez komórki. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce. W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi ulega znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Buraki są też dobrą profilaktyką przeciwko osteoporozie. Bezcenne w radzeniu sobie ze zmęczeniem, sennością, znużeniem czy apatią. Dotleniają serce, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą objawy menopauzy. Buraki ponadto zawierają dużo kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.

Moje przepisy na buraczki są także tu: barszcz czerwony, zakwas wg 5 Przemian.

IMBIR

Imbir jest niezwykle ceniony za swoje właściwości lecznicze. Korzeń ten, bogaty w substancje przeciwzapalne, ma zastosowanie przy chorobie lokomocyjnej, utracie apetytu, dolegliwościach żołądkowych, biegunce, bólach brzucha, kolce, niestrawności, wzdęciach, bólach pooperacyjnych, mdłościach ogólnych, reumatycznym zapaleniu stawów, artretyzmie, migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Można go stosować zewnętrznie, jako środek przeciwbólowy oraz do leczenia oparzeń. Olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Jest bardzo pomocny przy chemioterapii, bo przeciwdziała wymiotom. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom. Leczy migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków. Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.

Imbir – mój ulubiony 🙂 Więcej o nim tu: KLIK

NATKA PIETRUSZKI

Natka pietruszki wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Odznacza się dużą wartością odżywczą. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, żelazo pomaga zwalczać anemię. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa soku z pietruszki.

CYTRYNA
Pisałam o niej więcej w innym poście – zapraszam do przeczytania

Poniżej zobaczysz, jak taki sok łatwo zrobić. Mam do niego szczególny sentyment, bo to pierwszy filmik, który nagrałam dla Zielonego Detoxu J

Chesz też bonus czyli potrawy, które kochają Nasze Maluchy? Kliknij!

Mam też dużo więcej inspirujących, zdrowych przepisów w moich dwóch ebookach kulinarnych:

A wiesz, że takich świetnych przepisów mam jeszcze więcej? Znajdziesz je w moich ebookach:

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

Jeszcze się zastanawiasz czy znajdziesz tam coś dla siebie? Zobacz co powiedzieli o tych ebookach inni:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

64 Komentarze

  1. Zapowiada się pysznie! Spróbuje koniecznie. Jutro pędzę po buraki :). Pozdrawiam.

  2. Wanda pisze:

    Czy tak przyrzadzony sok w sokowirówki również będzie miał właściwości,czy tylko tloczony

    • Joanna pisze:

      Wando, tłoczone soki mają aktywne enzymy i dużo więcej wartości, ale jeżeli nie mamy wyciskarki tylko sokowirówkę, to jak najbardziej używajmy sokowirówki i to jak najczęsciej. A moze w przyszłości znajdzie się w budżecie troszeczkę zasobów na ślimakową wyciskarkę 🙂

      • Kate pisze:

        Przez jak długo trzeba taki sok pic ? I co jeszcze przy nim jeść ?

        • Joanna pisze:

          Kate,
          Sok z połączenia buraków i marchwi to silne oczyszczająca i bogata w łatwo przyswajalne składniki odżywcze mikstura. Piłam go bez przerwy przez 3 tygodnie, codziennie po mału po szklaneczce dziennie (reszta soku była wypijana przez rodzinkę). Jeżeli zależy Ci na oczyszczeniu organizmu proponuje jedzenie bez mięsne, bez nabiałowe, bez pieczywa i innych zrodeł glutenu oraz rozdzielne: nie łączymy pokarmów bogatych w białko z węglowodanami. Kate, jaki efekt chciałabyś osiągnąć?

          • Ewa pisze:

            Czyli tylko warzywa?

          • Joanna pisze:

            Ewa, niekoniecznie. Ważne żeby nie łaczyć np kaszy czy ryżu z mięsem lub nabiałem. Tak zwana dieta rozdzielna. I żeby trzymać się zasady 80/20 czyli 80 procent objętości talerza to warzywa 20 % to cała reszta (kasza, mieso, nabiał, chleb)

  3. Betsta pisze:

    A jak wycisnąć sok z buraka lub z imbiru nie mając sokowirówki? ?

    • Joanna pisze:

      Betsta, z imbirem mozemy sobie poradzic scierając go na maleńkich oczkach tarki, z burakiem… nie probowalam ale moze tez sie uda 🙂 Daj znac jak wyszło.

  4. Zbyszek pisze:

    Nie ma kilku ważnych informacji:
    1. Czy porcja soku z podanej ilości jest do wypicia na raz (oczywiście w podany sposób), czy rozłożona np. na kilka dni?
    2. Jak często pić taką mieszankę (codziennie, raz na kilka dni, itp.)?

    Będę wdzięczny za wyjaśnienie moich wątpliwości. Dziękuję.

    • Joanna pisze:

      Panie Zbyszku,

      Zdecydowanie nie na raz bo mozna sobie zaszkodzic. Ten sok ma bardzo silne dzialanie na watrobe i przewod pokarmowy. To jest porcja na cała rodzine (tak u mnie to dziala) i modyfikuje ja w zaleznosci ile jest aktualnie domownikow. Kazdy z nas pije po kubku dziennie, malymi lykami, czasem przez slomke przez 1,2 czy 3 godzinki. Mieszanke ta pilismy codziennie przez 3 tygodnie jak Mama miala problemy ze spadkiem czerwonych krwinek. Udalo sie podniesc znaczaco i tym naturalnym sposobem Mama uniknela transfuzji krwi. Zrobilismy przerwe ok miesieczna i znowu teraz pijemy ale juz nie codziennie tylko raz w tygodniu. Ja ten sok uwielbiam, szczegolnie jak mam dostep do buraków od zaprzyjażnionego rolnika i dobrej intensywnej w smaku pietruszki 🙂

  5. Lukasz pisze:

    Witam mam pytanie czy można to zrobić w blenderze?

    • Joanna pisze:

      Jak najbardziej Lukaszu, mozesz spróbowac zmodyfikowac proporcje, zeby smak dobry uzyskac. Blendowanie jest bardzo korzystne bo dostarczasz organizmowi blonnika i wtedy cukry z warzyw przyswajaja się wolniej. Jednak moze byc tak ze burak surowy zostawi ci goryczke na jezyku, podzielisz sie z nami doswiadczeniami?

  6. perla63 pisze:

    Prze jaki okres czasu trzeba to pić ?

  7. perla63 pisze:

    Właśnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki … i teraz mam pytanie … ile razy dziennie mam pić i w jakiej ilości ?

    • Joanna pisze:

      Perla,

      Super ! Smakuje? Polecam delikatnie, po szklaneczce dziennie małymi łykami przez godzinkę lub dwie wypić. Wtedy możemy być pewni że organizm nie zareaguje negatywnie.

  8. kiki pisze:

    Jakie są proporcje??

    • Joanna pisze:

      Kiki,

      Ogolne proporcje to 2 marchewki, 4 buraczki, 2 jabłka, jeżeli lubisz imbir dodaj ociupinkę więcej, natka pietruszki – ja używam połowy pęczka. Trudne podać mi dokładne proporcje, bo każde warzywo w zależności od sposobu przechowywania ma mniej lub więcej soku i słodyczy. Ważne jest to by taki sok Ci smakował, bo oprócz tego że ma być zdrowy dla ciała, jeżeli jest z chęcią pity daje też przyjemność co jest zdrowe dla duszy 🙂

  9. Natalia pisze:

    Buraki mają być surowe?
    Można to wszystko zrobić w sokowirówce?
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo za inspirację!!!

  10. Ann pisze:

    chętnie bym sobie zrobiła tylko nie mam żadnego sprzętu, mam wyciskać sok przez gazę? to mi zajmie wieki, może ktoś zna inny sposób

    • Joanna pisze:

      A może warzywa jak burak i marchew można ugotować i z nich i reszty składników zrobić sałatke. Co Pani myśli?

      Wiem, że kilka osób próbowało przecierania na tarce i wyciskania przez ściereczkę ale… mam wątpliwości co do wydajności tej metody 🙂

      Joanna

  11. Barbara pisze:

    Jeszcze mam pytanie: sok wyciskamy z surowych buraków rozumiem?

  12. Mateusz pisze:

    A w jakich ilościach i co jaki czas pic ? Jaki okres go można stosować i jak najlepiej ? Codziennie co tydzień 🙂 Z Góry dziękuję 🙂 i pozdrawiam Mateusz

    • Joanna pisze:

      Panie Mateuszu,
      Miałam okres w tym roku kiedy piłam go codziennie przez jeden miesiąc. Robiłam ten sok dla Mamy która walczyła z niedokrwistością po chemioterapii. Teraz służy mi na specjalne okazje 🙂 Zapobiegawczo polecam co 2, 3 dzień.

  13. Joanna pisze:

    rozumiem że nie dodaję wody?

    • Joanna pisze:

      Pani Joanno,

      Ja mam wode w odzielnym kubku i ją popijam na zmianę z sokiem. Złota reguała mówi żeby robić mieszanki 80 % warzyw 20% wody.

  14. Joanna pisze:

    Witam) mam pytanie zrobilam sobie sok i mam dwie szklanki)czy moge trzymac sok na nastepny dzien?albo juz nie mozna pic

  15. Zuzanna pisze:

    Czy zamiast cytryn moge dac pomaranczko albo limonke?

    • Joanna pisze:

      Pani Zuzanno,

      Limonke jak najbardziej, pomarańczy nie polecam, smak staje się… podejrzany 🙂 można próbować oczywiście 🙂

  16. ela pisze:

    ja piłam przez 9 dni zrobiłam parę dni przerwy i od dzisiaj znowu zrobiłam . Ponieważ robię w wyciskarce porcja starcza mi na 3 dni. Wstawiam w zamkniętym słoiku do lodówki szkoda mi wylać a piję go sama ale w smaku super. 🙂

  17. marta pisze:

    Mam pytanie super sok naprawde pyszny ale mam dzieci w wieku 1,5 lat 4 lata i 9 lat czy one mogą go pic i w jakich wielkościach oraz ten ostatni 9 latek ma zapalenie wezlow chlonnych duzy niejadek czy to pomoże i jak często pierwsze podam przez 3 tyg codziennie a pozniej?

  18. Monika pisze:

    Od lat zmagam się z uporczywymi zaparciami i ciągłymi bólami brzucha, wstaję z bólem, idę spać z bólem i tak każdego dnia. Dzięki Pani metodzie picia tego soku (piję od 5dni) czuję się o wiele wiele lepiej! Wprawdzie zaparcia jeszcze nie ustąpiły, ale bóle brzucha są o wiele łagodniejsze i dzięki temu z nadzieją patrzę na poprawę reszty dolegliwości! Dziękuję, bardzo Pani dziękuję za podzielenie się z nami Pani odkryciem co do cudownych właściwości soku.

  19. Ziula pisze:

    Przepraszam za głupie pytanie ale co zrobić z natką pietruszki i imbirem? bo ja zblendowałem i dolałem do soku ale nie wiem czy tak robić

  20. Aga pisze:

    Witam!.
    Czy można ten sok pić przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego?

    • Joanna pisze:

      Pani Agnieszko,
      Jeżeli dobrze się Pani po tym czuje można próbować. Ale warto skonsultowac to z lekarzem.

  21. Aneta pisze:

    Co zrobic z natka pietruszki i imbirem jak sie nie ma blendera tylko sokowirówke?

    • Joanna pisze:

      Pani Aneto,
      Wszystko wrzucamy do sokowirówki… lub jeżeli sokowirowka nie radzi sobie z natka pietruszki to wtedy bardzo drobno kroimy natkę a imbir przecieramy na tarce.

  22. lena845 pisze:

    poleca Pani do tego celu sokowirowke, wyciskarka czy blender?bo zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych urządzeń.

  23. Ziula pisze:

    Czy osad z dna po 2 godzinach zamieszac czy ma zostac na dnie i pić nez osadu

    • Joanna pisze:

      Droga Ziulu,

      Ja zawsze mieszam przed piciem 🙂 choć czasami przy nie dokładnie umytych warzywach zostaje na samym dole piasek… 😉

  24. Ola pisze:

    Ja polecam 1nieduzy burak podluzny 1a galazke selera naciowego, marchewkę, jabłko, kawałek imbiru do wyciskarki super pól godziny przed jedzeniem rano

  25. Ryszard pisze:

    bardzo ciekawy artykuł

  26. Marta pisze:

    A ja piję sok z kiszonych buraków i zjadam te buraki, albo wyciskam sok w sokowirowce, dodaję ukiszony zaczyn i odstawiam do zakwaszenia. Wcale nie ma po nim żadnych sensacji jelitowych bo kiszonki są super dla organizmu.

  27. Marta pisze:

    Pani Asiu,
    Dlaczego sok z buraka należy pić po 2godz. od wyciśnięcia?
    Czy picie takiego soku od razu szkodzi? Przyznam, że dwa razy wypiłam sok wyciśnięty z samego buraka od razu, ale powoli. Nic mi nie było. Czy mimo, że nie odczuwam żadnych dolegliwości powinnam wypijać ten sok po 2 godzinach?

  28. Emilia pisze:

    Hej 🙂 trafiłam tu przez link od koleżanki, zaczęłam od artykułu o tarczycy a zaraz właśnie idę robić sok 😀 świetny blog ! Bardzo mi się podoba!

    • Joanna z Zielonego Detoxu pisze:

      Dziękuję Emilio za te słowa 🙂 Bardzo mi miło jak mądre osoby takie jak ty trafiają tu z polecenia 😉

  29. BasiaWka pisze:

    A jak się doda aloes to już komplet – oczyszczanie i odbudowa jelit, regulacja funkcjonowania układu pokarmowego, odpornościowego i kolejnych.

  30. Kinga pisze:

    Joanno jaką proporcje tego soku zrobić dla jednej osoby? I ile on może postać w lodówce bo z tego przepisu wychodzi bardzo dużo soku? Dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Joanna Manikowska pisze:

      Kingo, oczywiscie, ja najczesciej robię na 2 dni, szybko do butelki, na gorze nalewam oleju ok 3 mm warstwe i czeka spokojnie do jutra 🙂

  31. Kamila pisze:

    witam mam pytanie, kiedyś zrobiłam sok z buraka(tylko burak czerwony) i wypiłam a po chwili myślałam ze się uduszę dosłownie strasznie mi wysuszyło krtań i strasznie zaczęło mnie piec w buzi ( to nie była zgaga) . Cały czas zaczęłam przełyka bo tak mnie wysuszyło ze wpadłam w panikę to było straszne ale do dziś nie wiem co było przyczyna i boje się pic sok z buraka a przydałoby się bo mam anemie która wraca .Morze ty Joasiu będziesz wiedziała co mogło być przyczyna dodam ze po ok 2godzin mi przeszło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

siedemnaście − 8 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.