Zupa czosnkowa wedlug pieciu przemian-rozgrzewa i chroni przed infekcjami
2 listopada 2015
Koktajl z jarmużem z imbirem i mlekiem kokosowym
22 listopada 2015
Pokaż wszystkie

Zakwas z buraków wg pięciu przemian

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas, aby przygotować… zakwas z buraków! Jest świetny do barszczu, ale jeszcze cudowniejszy do wypicia.

Co w nim takiego cudownego? Twoja babcia na pewno to wiedziała 😉 Oprócz tego, że jest pyszny, jest też bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem. JELITA GO KOCHAJĄ! Wzmocni więc wspaniale odporność, a jeśli cierpisz na anemię – już sam jego kolor krzyczy: wypij mnie! J Zakwas buraczany to także po prostu pyszny, naturalny napój energetyczny.

W naszym wschodnioeuropejskim kraju od jesieni aż do wczesnej wiosny królują sezonowe warzywa korzeniowe i to na nich warto oprzeć dietę. Ja na przykład kompletnie nie mam w tym okresie roku ochoty na ogórki czy pomidory, bo choć są dostępne w sklepie, to i tak nie mają teraz żadnego smaku. Lepiej zrobić sobie z naszych tradycyjnych warzyw kiszonki – da się z prawie wszystkich!

Warto podkreślić, że każde warzywo w procesie fermentacji dostarczy nam inne szczepy cennych bakterii, dlatego warto, być eksperymentowała (internet jest pełen przepisów) i każdego dnia jadła choć niewielką ilość kiszonek.

Czy wiesz, że kiedyś, gdy Polki jadały często kiszoną kapustę, zachorowalność np. na raka piersi była dużo mniejsza? To stwierdzenie popularnego w Ameryce lekarza medycyny funkcjonalnej z Cleveland, dra Marka Hymana, specjalizującego się w badaniach nad mikroflorą jelit.

Warto, być smak kiszonek przemycała już od najmłodszych lat w diecie swojego dziecka. To pozwoli ci ograniczyć ilość infekcji, wypisanych recept na antybiotyki i zaoszczędzić pieniądze na apteczne probiotyki!

Kiszonki regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Uwielbiam głęboko purpurowy, KRÓLEWSKI kolor kiszonego soku z buraka. Zakwas taki ma dla krwi niezwykle cenne właściwości. Oprócz profilaktyki i leczenia niedokrwistości (anemii), jako źródło antyoksydantów (to te osiłki do walki z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami) buraki mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów!

Obowiązkowo pijemy zakwas w trakcie i PO leczeniu antybiotykami! W trakcie brania antybiotyków bakterie są zabijanie, dlatego to przyjmowanie probiotyku w trakcie jest osłonowe, a po odbudowujące Zastosowanie kuracji probiotykami zaraz po zakończeniu antybiotykoterapii z powodzeniem odbuduje środowisko korzystnych bakterii w organizmie.

Picie zakwasu polecam przy przeziębieniach oraz ogólnym osłabieniu. Jeśli jesteś w ciąży, buraki będą dla ciebie wspaniałym, naturalnym źródłem kwasu foliowego. Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, przez co wspierają nerki.

Wreszcie chcę ci powiedzieć o właściwościach detoksykujących zakwasu. Sok z zakwaszonych buraczków bardzo sprzyja usuwaniu chorobotwórczych toksyn z organizmu i ułatwia perystaltykę, oczyszcza i odkwasza.

Polecam picie zakwasu buraczanego samego, bądź ze świeżo wyciśniętym sokiem z jabłek, ale wówczas lepiej nie robić zakwasu z czosnkiem. Ja nie wyobrażam sobie już barszczu czerwonego bez zakwasu, ale dodaję go do zupy , gdy jest już ugotowana i nie podgrzewam już mocno, by nie traciła niezwykłych właściwości, pochodzących z zakwasu.

Dlaczego zakwas wg 5 przemian? Bo bardzo lubię ten przepis i wierzę w mądrość Chińczyków, którzy dzielą świat (również ten kulinarny) na 5 żywiołów 😉 Połączenie ich wszystkich w pokarmie pomaga osiągnąć stan równowagi organizmu.

Składniki na zakwas:

  • 1 kilogram buraków
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg selera
  • 1/2 kg korzenia pietruszki
  • 1/2kg kiszonej kapusty (opcjonalnie)
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • kolendra
  • 4 ząbki czosnku
  • estragon
  • 1 łyżka soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 5 litry przegotowanej i ostudzonej wody

Wykonanie:

Buraki, marchew, pietruszkę i selera myję, obieram ze skórki i kroję w małe kawałki. Układam je w kamionce lub dużym słoju na zmianę z przyprawami, kapusta kiszoną i czosnkiem. Kapusta pomaga poprawić i przyspieszyć fermentację, bo dzisiejsze warzywa bywają mocno osłabione zanieczyszczonym środowiskiem i rolniczą chemią.

Wszystkie składniki zalewam letnią wodą tak, aby warzywa były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je czymś docisnąć, bo inaczej pokryją się pleśnią.
Naczynie przykrywam muślinową tkaniną i zawiązuję sznurkiem lub gumką. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Ukiszony zakwas po odcedzeniu wlewam do słoików i wkładam do lodówki. Przyda się do  ROZGRZEWAJĄCEGO BARSZCZU CZERWONEGO WG PIĘCIU PRZEMIAN!

Nie wyrzucaj warzyw po odcedzeniu – można przyrządzić świetne i zdrowe sałatki!

Mam też dużo więcej inspirujących, zdrowych przepisów w moich dwóch ebookach kulinarnych:

A wiesz, że takich świetnych przepisów mam jeszcze więcej? Znajdziesz je w moich ebookach:

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

Jeszcze się zastanawiasz czy znajdziesz tam coś dla siebie? Zobacz co powiedzieli o tych ebookach inni:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy, które kochają Nasze Maluchy.

Źródło:

  1. Czelej, Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian. Tradycyjna medycyna chińska w kuchni, 2009.
    “Interconnected, The power to heal from within”, Episode 7: The Microbiome Solution: Cancer, Immunity, and Heart Disease, 2018.

19 Komentarze

  1. Magda pisze:

    Witam. Przepis bardzo ciekawy ,nigdy nie robiłam z marchewka pietruszka i selerem, musze koniecznie wypróbować ☺.
    Pytanie dlaczego absolutnie nie dodajemy chleba? Jeśli jest z własnej produkcji i własnej mąki to chyba można ?
    Pozdrawiam serdecznie ☺

    • Joanna pisze:

      Pani Magdo skórka razowego ma za zadanie przyspieszyć proces kiszenia a to przy dodaniu kapusty kiszonej jest zupełnie niepotrzebne a najczęściej to chleb pleśnieje. Często przy dodawaniu chleba buraki wychodziły niby zgniłe, jakieś takie podejrzane zapachowo i ciągnące się a cała kiszonka wylewala mi się z naczynia.

      • Brzozowska pisze:

        Ja dodaję chleb razowy na zakwasie i pojawia się jedynie pianka, która nie jest pleśnią tylko powstaje w wyniku fermentacji. Chleb wyjmuję po 2-3 dniach (łyżką cedzakową)zależy od tego czy chcę aby szybciej zaszła fermentacja czy troszkę opóźnić. Myślę, że pleśń pojawia się wtedy gdy chleb jest z dodatkiem chemicznych uzdatniaczy lub gdy naczynie, w którym robimy zakwas jest niedokładnie umyte.

      • swiadoma pisze:

        Do sloja szklanego wkladam lisclaurowy,czosnek, sol ,tymianek, majeranek,sliwke suszona,jablko przekrojone na 4. Zalewam wrzatkiem. Po ostudzeniu zalewy wkladam buraki. obciazam talerzem-buraki musza byc zanurzone w plynie-w przeciwnym wypadku splesnieja i beda do wyrzucenia!
        Przykrywam sciereczka z tetry. Zagladam codziennie i zbieram piane. Na 3-4 dzien jest juz wystarczajaco kwasny. Zlewam do miski. Buraki raz jeszcze zalewam odrobina wody i po ca.pol godz. uzyskany sok-o mniejszym stezeniu lacze z tym „dziewiczym” Tozlewam do butelek i do lodowki…Pychota. Jak ktos lubi-moze dodac miodku…
        Ps. Faktycznie-mnie tez -z chlebowa skorka plesnial. Ps. sol NIE MOZE byc jodowana…

  2. Basia pisze:

    Jak długo mogę przechowywać ten zakwas,mój przepis na zakwas buraczany to woda sól,czosnek,buraki i 2łyżki soku z kiszonej kapusty Taki zakwas przechowuje w lodówce miesiąc albo i dłużej…

    • Joanna pisze:

      Pani Basiu,

      Proponuję zlać zakwas od składników stałych, i w wyparzone słoiki, do lodówki. Moj stoi już 3 tydzień i wciąż wybornie smakuje. To co pozostało z kwaszenia można jeszcze raz zalać ciepłą wodą z solą i uzyskamy tak kolejną porcję zakwasu. Proszę pamiętać że dodatkek kapusty kiszonej fermentacje bardzo przyśpiesza.

      Pozdrawiam Serdecznie
      Joanna

    • Brzozowska pisze:

      Z mojego doświadczenia zakwas buraczany może stać długo nawet i z pół roku. Gdy zakwas jest już gotowy zlewam do butelek szklanych (u mnie najlepiej sprawdziły się butelki po dużym Kubusiu lub dużym Frugo) otóż po napełnienia butelek zakwasem zalewam cienką warstwą oliwy, która ma na celu zakonserwowanie płynu.

  3. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry. Czy tylko w kamiennym naczyniu należy robić kiszonkę? Dlaczego? Kupiłam plastikową beczułkę do kiszenia kapusty – czy mogę jej użyć? Pisze Pani o zakryciu naczynia gęstą tkaniną – czyli dostęp powietrza musi być? Zupełnie inaczej niż przy kiszeniu ogórków i kapusty, gdzie zakręcam słoik szczelnie.
    Pozdrawiam

    • Joanna pisze:

      Pani Katarzyno,

      Dostęp powietrza musi być. Czasami fermentacja staje się burzliwa (w trakcie powstaje CO2 odpowiedzialne za bąbelki na powierzchni zakwasu) i może nam wysadzić zakręcone naczynie. Ja często kwasze w szklanych dobrze umytych 1L słoikach. Po pierwszych dniach, zlewam zakwas i zakręcam i wstawiam do lodówki. Z beczułką nie widzę przeszkód, jednak ja takiej nie mam wiec nigdy nie używałam, Pani Basiu chętnie zobaczę zdjęcia z zakwaszania buraczków w beczułce 🙂

  4. Ewa pisze:

    Witam:) Pytanie mam:
    zrobiłam zakwas- buraki i czosnek woda z solą ( 1 łyżka soli na 1 l wody) i przyprawy- miałam inny przepis. stał w kuchni na szafce 4 dni, raczej w cieple. Zakwas słony bardzo a nie kwaśny się okazał a buraki są z tego twarde i chrupkie. Czy się dostatecznie nie ukisiło?
    Jakie to ma być? na wierchu na talerzu- ( bo przycisnęłam talerzem i postawiłam słoik z wodą dla obciążenia) był brązowy nalot, woda trochę mętna, reszta bardzo czysta, czerwone ale jakby przejrzyste. Bardzo proszę o instrukcję i pojaśnienie, jak to powinno wyglądać. Dziękuję.

    • Joanna pisze:

      Pani Ewo, ma Pani może zdjęcia? Było by mi łatwiej objaśnić 🙂

      4 dni, jeżeli nie było zaczynu w postaci starego zakwasu lub soku z kapusty kiszonej to za mało. Proponuje potrzymać jeszcze kilka dni dłużej w cieple. Zakwas powinien mieć kolor bordo krwisty. Niestety czasami zdarza się nalot na górze zakwasu, mozna tego uniknąć sotsując zaczyn lub codziennie zbierając powstającą pleśń. Jeżeli nie udało nam się nalotu uniknąć, proponuję zebrać go dokładnie łyżką a resztę zakwasu przesączyć pieluchą tetrową i wypić lub przechowywać w lodówce.

  5. Gosia pisze:

    Czy taki zakwas można przygotować w innym naczyniu niż kamionka? Niestety nie mam, nigdy też wcześniej nie przygotowywałam takiego zakwasu, a wolę zapytać „doświadczonej” koleżanki 🙂

    • Joanna pisze:

      Pani Gosiu,

      Ja kocham 1L słoiki, nadają się do wszystkiego i do wszystkiego ich używam. Również do zakwasu z buraczków 🙂 Polecam.

  6. Grażyna pisze:

    Jakie proporcje pozostałych składników ? Pozdrawiam.

  7. borys pisze:

    Przede wszystkim – zwróciłem uwagę na Pani zdjęcie.
    Ha! Ale po kilkunastu sekundach zdałem sobie z tego sprawę – a to za sprawą uśmiechu, jaki mimowolnie pojawił się na mojej twarzy i nieświadomie trwał owych sekund kilkanaście.
    Sądzę, że odebrałem Pani pozytywną energię (rzadkością jest to dla mnie w ostatnich latach) za co bardzo dziękuję (dodam, że uśmiecham się nadal).
    (…)
    Co do przepisu – zakwas zdaje się również regulować ciśnienie – o czym szczątkowo wspomniała Pani odnośnie odciążeniu nerek.
    Spotkałem się też z bardzo pracochłonnym sposobem tarcia na tarce wszystkich warzyw (ilość zależna od upodobań – mi bardzo się podoba w Pani przepisie wielość pietruszki i selera, zdecydowanie zasmacza ten wyjątkowo pyszny napój).
    A czosnke li tylko ząbki? – buuu.
    Nie żałować czosnku – bardzo proszę.
    Ciepło pozdrawiam.

  8. ULKA pisze:

    Witam , ja od kilku już miesięcy robię zakwas buraczany w słoiku 1,5 l , a oto mój sprawdzony przepis .
    1kg buraków, 1 duża łyżka soli ,1l letniej wody, 2 łyżeczki kminku, 1/2czosnku(całą główkę, przecinam na pół), a na wierzch, kawałek chlebka razowego.Dodaję też odrobinę zakwasu z poprzedniej produkcji.Po 3 dniach wyrzucam chlebek i zakręcam delikatnie słoik.
    Nie ma reguły, ile trwa to kwaszenie , z moich obserwacji wynika że od 4 do 7dni , a czasem nawet 10 dni, bo to zależy od ciepła w mieszkaniu.
    Dla mnie rewelacja, czasem robię z warzywami, ale moja rodzinka lubi ten mój przepis.
    Serdecznie pozdrawiam.

  9. Urszula pisze:

    Witam!!
    ja juz od roku , bodajze, robie kiszonki w dom . Buraki uwielbiam, kisze, z innymi warzywami i duuza iloscia czosnku.Kisze tez kapuste, w sloikach litrowych i sama kisze zur na zurek!!! polecm. To proste, z tej samej maki, z ktorej robie zakwas na chleb,!! polecam !! pozdrawiam

  10. Ewa pisze:

    Próbowałam zrobić zakwas według różnych przepisów , zawsze mi pleśniał .
    ..więc wymyśliłam własny przepis .
    Do wykonania zakwasu używam odmian o długich korzeniach ( chyba odmiany Alto) .
    Moim zdaniem sok z nich jest bardziej czerwony i gęsty .
    Buraki obieram ze skórki , tnę na plastry ( około 0,5 cm grubości).
    Buraki wkładam do litrowych słoików , około 1/2-1/3 wysokości .
    Dorzucam po 1 ząbku czosnku( ja miażdżę czosnek ).
    Można dołożyć co kto lubi -liść laurowy , ziarna pieprzu , ziela angielskiego ….itp…itd…
    Zalewam zagotowaną i WYSTUDZONĄ wodą z solą( ilość soli do indywidualnego smaku )
    Zamykam , wstawiam do ciemnej kuchennej szafki .

    NAJWAŻNIEJSZE:
    codziennie każdy słoik bardzo energicznie i solidnie potrząsam !!!!!!
    Tak by powstający zakwaś dokładnie się wymieszał !!!
    Z mojego doświadczenia wynika ,że ta czynność zapobiega pleśnieniu !!!!!!.
    Po kilku dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
    Możemy przygotować nowe porcje zakwasu -aby nowy zakwas szybciej się zakisił możemy do każdego słoika z burakami dołożyć po kilka plasterków ,,starych , ukiszonych buraków”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.