Koktajl z jarmużem z imbirem i mlekiem kokosowym
22 listopada 2015
Szprycowanie i malowanie mięsa
5 grudnia 2015
Pokaż wszystkie

Eliksir ZDROWIA

JAK W NATURALNY I SKUTECZNY SPOSÓB WZMOCNIĆ ORGANIZM?  Cudowną receptura jaką jest Eliksir Zdrowia !

Eliksir to często określenie na magiczny napój o niezwykłych właściwościach. Nie mam żadnych wątpliwości – poniższy przepis zasługuje na to miano!

Na szczęście nie potrzebujesz do niego oka krokodyla ani włosów jednorożca, obciętych o północy 😉 Nie musisz mieć też dyplomu Hogwartu ani czarodziejskiej różdżki!

Jak zrobić Eliksir Zdrowia – naturalne wsparcie twojej odporności? Będziesz potrzebować dostępnych w większości sklepów składników rozgrzewających, bakterio- i wirusobójczych, zalanych octem jabłkowym. Eliksir Zdrowia pomoże Ci zdusić w zarodku infekcje , a spożywany profilaktycznie uchroni cię przed chorobą.

Pierwsze chłody już za nami, nadszedł grudzień i czas na poważnie zacząć przygotowania do Świąt.

Co jednak z magią Świąt, gdy nasze dzieciaki kichają, a mąż leży w łóżku z temperaturą i ani śni mu się pomóc w kuchni? O przyniesieniu choinki już nie wspomnę… Jak zapobiec infekcjom, typowym dla tego okresu w roku?

Zamiast odkręcać kaloryfery, rozgrzewaj się od środka – pożywieniem! Wrzuć do swojego wewnętrznego pieca ostre w smaku produkty. Tak zwane „Babcine Receptury”, wywodzące się z wieloletniej praktyki, też mają moc podnoszenia odporności.

W grudniu, gdy nieustannie zmienia się temperatura twojego otoczenia (z zimnego dworu do ciepłego sklepu, domu), spotykasz się z większą niż zwykle ilością ludzi (spotkania rodzinne, zakładowe opłatki, zakupy w marketach), szczególnie narażona jesteś na częstsze infekcje. Jeśli masz dzieci, one też o to zadbają, przynosząc je z przedszkola, czy szkoły 😀

Świat dzisiaj pędzi, a my próbujemy za nim nadążyć. Dlatego w chorobie idziemy do lekarza po szybkie środki. Nie mamy czasu na zwolnienie tempa i zregenerowanie organizmu. Dlatego antybiotyki są dziś bardzo nadużywane, ale powodują tylko więcej komplikacji, bo obniżają odporność, zaburzają pracę układu pokarmowego i ułatwiają rozwój patogenów, np. grzybów.

Nie wpadaj w to błędne koło, jeśli nie musisz! Natura na szczęście zapewnia nam równie silne antybiotyki, które nie mają szkodliwego działania i zwalczają większość infekcji.

EliksirZDROWIA

Co potrzebujesz do przyrządzenia mojego Eliksiru Zdrowia?

Jednym z jego najważniejszych składników jest ocet jabłkowy. Zawiera wiele cennych składników wspierających naszą witalność i zdrowie, najlepiej, jeśli masz taki przygotowany w domu. ❤ Ocet jabłkowy pobudza przemianę materii, poprawia ukrwienie i przyśpiesza proces samooczyszczania się organizmu, przez co wzmacnia organizm. Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość organicznych pierwiastków. Znajdziemy w nim dobre źródło Potasu, Żelaza, Miedzi, Magnezu, Sodu, Fosfor, Krzem oraz wielu innych. W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, pektyna, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy i cenne substancje balastowe. Dzięki zawartości pektyny ocet poprawia procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, jest prawdziwym eliksirem młodości, ułatwiając drogę do uzyskania wagi ciała, z którą czujemy się dobrze – fizycznie i psychicznie, oraz aktywizuje wszystkie naturalne mechanizmy, które uwalniają i spalają tłuszcze.

Więcej o samym occie jabłkowym tu:

W poradnikach alternatywnego leczenia można znaleźć kuracje octowe stosowane przy grzybicy, zapaleniu stawów, chorobie lokomocyjnej, trądziku i wiele innych…

Najlepszy jest delikatnie mętny ocet. Klarowane odmiany są tańsze, ale zawierają mało cennych składników, nadają się tylko do okładów, kąpieli. Jeżeli nie możesz znaleźć octu mętnego, zrób go sama. Przepis na dole strony 😀

Na Eliksir Zdrowia przygotuj:

  • 700 ml octu jabłkowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wszystkie składniki pokrój na jak najmniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć je do dużego słoika i zalej octem. Porządnie nim potrząśnij, by wszystko się wymieszało. Przez dwa tygodnie słoik trzymaj w suchym i chłodnym miejscu, potrząsając nim codziennie. Po 14 dniach zawartość słoika trzeba przecedzić. Płyn przelej do butelki, a startą mieszankę składników możesz zostawić w słoiku i zalać oliwą. Będzie idealną przyprawą w kuchni, np. do zupy czy ostrych potraw.

Uwaga: napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa. Możesz go rozpuścić w szklance ciepłej wody. Nie polecam picia go na pusty żołądek. Jest silny, ma mocne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

1 kg jabłek, skórek, ogryzków – wszystkiego, co zazwyczaj wyrzucasz po zjedzeniu jabłka
1 ¾ litra przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru na jedną szklankę wody

Jabłka należy zmieszać z posłodzoną wcześniej wodą w szklanym naczyniu o szerokiej szyjce. Naczynie zawiń płótnem i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlej do szczelnie zamykanych butelek.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Główne właściwości lecznicze octu jabłkowego:

przy użądleniu i ukąszeniu przez owady dezynfekuje i uśmierza ból
łagodzi objawy anginy wystarczy płukać nim usta
łagodzi ból przy zwichnięciach i przemęczeniu mięśni
w przypadku poparzenia zapobiega tworzeniu się pęcherzy,
leczy grzybicę i trądzik
może niwelować dolegliwości choroby lokomocyjnej
przyśpiesza spalanie tłuszczu, przez co może wspomagać odchudzanie
jest polecany w osłabieniu pamięci, chorobach reumatycznych, wrażliwości na zimno
przeciwdziała procesom miażdżycowym

Mam też dużo więcej inspirujących, zdrowych przepisów w moich dwóch ebookach kulinarnych:

A wiesz, że takich świetnych przepisów mam jeszcze więcej? Znajdziesz je w moich ebookach:

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

Jeszcze się zastanawiasz czy znajdziesz tam coś dla siebie? Zobacz co powiedzieli o tych ebookach inni:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy, które kochają Nasze Maluchy.

Źródło:

  1. Czelej, Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian. Tradycyjna medycyna chińska w kuchni, 2009.

Chcesz wiedzieć więcej jak ja to wszystko robię? Obserwuj mnie na instagramie!

6 Komentarze

  1. Fajny przepis, z chęcią bym wypróbowała. Mam jednak pytanie – czy można eliksir podawać dzieciom? Jeśli tak, to od jakiego wieku, w jakiej dawce ? Będe wdzięczna za odpowiedź 😉

    • Joanna pisze:

      Można, ale dla dzieci ponizej 3 lat proponuję zrobić bez octu jabłkowego. Najlepiej działa podawany systematycznie np dodany do ciepłego picia. Dawka w zależnosci od wieku dziecka – zreszta maluch sam nam powie jak damy za dużo 😉

  2. Dagmara pisze:

    Hej. A ile razy dziennie sie go pije?

  3. Wojtek. pisze:

    Super. Grunt to zdrowie.

  4. Anna pisze:

    Jak
    Dawkiwac?

    • Joanna Manikowska pisze:

      Aniu, to zależy, jak się go zrobi dobrze to jest bardzo mocy! Więc tyle abysmy się po nim dobrze czuli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × 2 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.