Ciepłe i zdrowe śniadania. Pożywna jaglanka z zielonym pesto #1

3 sposoby jak bezboleśnie zacząć odchudzanie
7 stycznia 2016
Zdrowe śniadania. Puszysty omlet #2
8 stycznia 2016
Pokaż wszystkie

Ciepłe i zdrowe śniadania. Pożywna jaglanka z zielonym pesto #1

Jaglanka na ciepło w każdej wersji smakowej, jest moim ulubionym śniadaniem, a tak prawdę mówiąc to drugim śniadaniem.

Jaglanka ma tyle wartości odżywczych, że warto przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, przygotować sobie posiłek na jej bazie. Jest idealna i często robię z nią zdrowe śniadania. To danie to naprawdę „prościzna”, ugotowana kasza z odrobiną kurkumy i pieprzu (pobudzamy w ten sposób antynowotworowe działanie kurkumy) z dodatkiem pokrojonego w kostkę avocado i pesto. Bardzo sycące, bardzo zdrowe i naprawdę bardzo smaczne. Polecam.

zdrowe śniadania

P.S. Pesto możecie przygotować większą ilość i zamknąć w słoiku. Tak przechowywane może służyć Wam przez kilka dni jako pasta do kanapek czy sos do makaronu.

Składniki :

1/2 szklanki kaszy jaglanej,

kurkuma,

1/2 avocado

garść rukoli

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy extra virgine

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

siemię lniane (niekoniecznie)

Podoba Ci się ten artykuł i chcesz więcej takich kliknij BEZ GLUTENU aby powstawało ich więcej i abyś miał do nich dostęp!

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy z dużą szczyptą kurkumy i łyżeczką masła (pamiętajcie, że kaszę jaglaną trzeba najpierw uprażyć w suchym garnku, a wodę dolać dopiero kiedy będzie wyraźnie gorąca, lekko pachnąca). Wody dodajemy w stosunku 2:1. Gotujemy do czasu wchłonięcia wody (około 15-20 minut).

2. Avocado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

3. W zamykanym blenderze (najwygodniej, ale nie koniecznie) miksujemy rukolę z oliwą lub olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oraz szczyptą soli i pierzu. Na koniec dodajemy siemię lniane.

4. Wykładamy na talerz kaszę, posypujemy avocado a na górze kładziemy kleks pesto. Całość solimy i pieprzymy.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: An access token is required to request this resource.
Type: OAuthException
Solution: See here for how to solve this error

 

Autorką zdjęc i przepisów jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu. Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.