8 rzeczy które musisz wiedzieć by uzdrowić swoją kuchnię

POLSKIE SUPERFOOD – musisz wiedzieć ! Naturalny suplement diety za darmo – sok z brzozy!
31 marca 2016
Jak kiełkować i dlaczego ?
4 kwietnia 2016
Pokaż wszystkie

8 rzeczy które musisz wiedzieć by uzdrowić swoją kuchnię

Setki blogów z przepisami bezglutenowymi, porad zdrowego żywienia ale… jak wprowadzić to w życie? Jak zacząć zdrowe gotowanie?
Codziennie rano przez ostatnie 10 lat jadłam kanapkę z wędliną, co mam jeść kiedy powinnam odstawić chleb i mięso?

Czy będę miała co jeść?

Czytasz wiele informacji na temat zdrowego żywienia, zainwestowałaś nawet w warsztaty, wertujesz internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów, ale nadal codziennie życie żywieniowe rodziny pozostaje bez zmian?

Dziś będzie mało teorii i wiele praktycznych rad, które ułatwią Ci przejście z teorii na praktykę i rozpocząć zdrowe gotowanie.

8 rzeczy które musisz wiedzieć by uzdrowić swoją kuchnię:

1) Mąka

Unikamy wszystkiego co zostało mocno przetworzone. Mąka pszenna (a w szczególności tzw. mąka biała), to żywność wysoko przetworzona. Szkodliwa na równi z gotowymi sosami w torebce, takimi do zalania wrzątkiem. Pieczywo wypiekane z mąki żytniej (razowej, najlepiej na zakwasie) jest dużo zdrowsze. Pierwszym krokiem niech będzie pieczywo pszenne graham, następnie żytnie graham, kończąc na żytnim razowym. W wypiekach typu ciasto, naleśniki czy babeczki, świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa.

Ma podobną strukturę i wygląd do mąki pszennej, natomiast, zdrowotnie jest nieporównywalna z mąką pszenną, pod żadnym względem. Orkisz ma wiele dobroczynnych składników, ta niezwykle stara odmiana zboża nie poddaje się modyfikacją genetycznym, im większa ingerencja w jej uprawę, tym niższe są jej plony. To się oczywiście przekłada na cenę, ale uwierzcie mi, że inwestycja w zdrowie rodziny, to interes warty poniesienia wysokich kosztów bo wtedy koszty związane z leczeniem spadają 😉

2) Cukier

Kolejny produkt wysoko przetworzony to cukier. Wszechobecny cukier jest zmorą naszych czasów (w tym dzieci). Obecny w kiełbasie, serze, jogurtach, ketchupie lista produktów jest niekończąca się. Jeśli chcesz uzdrowić swoją kuchnie, musicie zrobić rachunek sumienia w zakresie ilości zjadanego dziennie cukru. Ale nie tylko tego w ciastach i herbacie ale też tego ukrytego! Jest wiele sposobów na ograniczenie jego spożycia tj. : stopniowe zmniejszanie (słodzisz o pół łyżeczki mniej, jak się przyzwyczaisz, to kolejne pół itd.), można zamieniać cukier na syrop daktylowy, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol, melasę (trzcinową, buraczaną lub z karobu). Niektóre w wymienionych zamienników mają niski IG (indeks glikemiczny), co oznacza, że nie powodują dużego skoku cukru do krwi (np. ksylitol czy melasa z karobu).

3) Sól jodowana

Sól, zwana „białą śmiercią”, nie dosyć, że sama w sobie jest szkodliwa, to dodatkowo niszczy nasze docenianie naturalnych smaków. Sól, cukier i wzmacniacze smaków (np. glutaminian sodu) jest dokładane do wszystkiego. W kwestii soli polecam podejście jak w przypadku cukru, powoli ale systematycznie coraz mniej. Zobaczysz jak szybko odczujecie różnice.

4) Woda z cytryną

Woda powinna być naszym podstawowym napojem, nie tylko latem. Pomaga nawodnić organizm, usunąć nagromadzone toksyny, wspiera nasz układ trawienny, poprawia nasz stan umysłowy. Argumentów do picia wody jest naprawdę wiele. Osoby, które piją kawę, powinny wypijać wody jeszcze więcej. Jeśli dziecko jest przyzwyczajone do picia słodkich napojów czy smakowej wody, to trzeba dużo wysiłku by wypiło wodę a to nie odbędzie się bez płaczu i zgrzytaniani zębami… pomyśl o tym czy nie robisz w ten sposób krzywdy swojemu dziecku?

Dowiedziałeś się czegoś ? Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Im tez przydadzą się te informacje. Dzięki Twojemu polubieniu artykuły takie jak ten będą nadal powstawać. Dziękuję Bardzo.

5) Przekąski

Zamiast ciasteczek, wafelków, drożdżówek czy batonów, sięgaj po zdrowe zagryzki: orzechy, bakalie, chipsy z owoców (dostępne niemalże w każdym sklepie), owoce. Takie przegryzki możemy ze sobą zabrać do szkoły, pracy czy na zakupy (unikniemy wtedy nalegań dzieci na kupienie „czegokolwiek” do zjedzenia, aby szybko zaspokoić głód).

6) Warzywa

Na zdrowym talerzu warzywa powinny stanowić 60-70% zjadanego posiłku. Wiem, że na talerzach Polaków bywa z tym bardzo kiepsko. Polecam stopniowe zmierzanie ku temu wzorcowi. Jak to zrobić? Pierwsza sprawa to zakupy, jeśli nie posiadacie w domu dużego wyboru warzyw, to oczywistym jest, że nie będziecie ich jeść, dlatego planując zakupy niech Twoja lista je uwzględnia. Szukaj ciekawych przepisów z wykorzystaniem lubianych w Waszej rodzinie warzyw. Zwyczajną marchewkę można podać na milion sposobów…

7) Kasze

Kasze są źródłem witamin i minerałów. Wspierają układ trawienny, regularnych wypróżnieniach. Kasze mają mnóstwo błonnika więc pomagaja przy W sieci znajdziecie setki przepisów z ich udziałem. Przypominam, że kasza manna jest wyjątkiem od tej reguły (to wysoko przetworzona pszenica, omijajcie ją szerokim łukiem).

8) Traktuj jedzenie jako coś co buduje Twoje zdrowie i szczęście.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC

Autorką jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu. Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie

3 Komentarze

  1. Dalia pisze:

    moje jelitka nie dobrze znoszą żytnie zakwaszane chlebki,mdłości i takie tam występują u mnie po zjedzeniu takich a po pszennych nie …..nie dla wszystkich jest to jednak dobre chyba

  2. Dalia pisze:

    z resztą się zgadzam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

thirteen − 1 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.