Cebulowy Eliksir na gardłowe sprawy. Jak leczyć dzieci?
14 kwietnia 2016
Złoto INKÓW – na przeziębienia i infekcje – Pau Darco
19 kwietnia 2016
Pokaż wszystkie

Zdrowy deser

Zdarzyło Ci się wracać do domu po pracy wraz ze swoją pociechą która wręcz domaga się czegoś słodkiego?

Wielu z nas, rodziców, wracając nie ma sił ani chęci na to, aby stanąć w kuchni i przygotować coś zdrowego, a jednocześnie smacznego. Dzieci za to, wręcz przeciwnie, niemal zawsze domagają się czegoś słodkiego po powrocie do domu … więc często sięgamy po gotowce.

Pokażę Wam jak temu zaradzić by nie skończyło się na wejściu do najbliższego sklepu i kupieniu dziecku drożdżówki lub pierwszego lepszego batona.

Poniżej znajdziecie dwa proste przepisy na szybkie i smacznego podwieczorki, które z pewnością posmakują małym i dużym pociechą.

Do dzieła! Zachęcam Was oczywiście do zaproszenia dzieci do wspólnego gotowania.

Jak przygotować zdrowy deser?

KOKTAJL BANANOWY

Składniki:

dojrzałe banany (2-3)

garść świeżego szpinaku

pomarańcza

Powyższe składniki mixujemy aż koktajl uzyska ładną, kremową konsystencję. Jeśli dobrze wykonamy miksowanie, to po szpinaku nie będzie nawet śladu. Możemy więc w ten sposób przemycić dziecku to zdrowe warzywo. W smaku sam szpinak nie będzie wyczuwalny. Koniecznie zadbajcie o ładną szklankę i kolorowe słomki i do dzieła!

BUDYŃ BIAŁY LUB CZEKOLADOWY

Składniki:

kasza jaglana (1 mała szklanka)

mleko kokosowe 250ml

2 dojrzałe banany

Opcjonalnie, jeśli chcemy zrobić wersję czekoladową, odrobina dobrego kakao i łyżka miodu

Gotujemy kaszę (najpierw chwilę prażymy ją w suchym garnku- aż poczujemy unoszący się zapach, następnie zalewamy ja 2,5 raza większą ilością wody i gotujemy nie mieszając, do miękkości ok. 15-20 minut).

Do gorącej kaszy wrzucamy banany i wlewamy mleko (najpierw połowę, dolewając w trakcie miksowania tak, aby uzyskać ulubioną konsystencję). Całość miksujemy do uzyskania kremowej, budyniowej konsystencji.

Możemy dodać kakao i odrobinę miodu, otrzymamy wtedy wersję czekoladową.

Budyń jest smaczny również na zimno, możemy zatem przygotować go wcześniej lub ugotować sobie wcześniej samą kaszę, a blenderować tuż przed podaniem.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Autorką tekstu jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu! Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

twenty + twenty =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.