Złoto INKÓW – na przeziębienia i infekcje – Pau Darco
19 kwietnia 2016
Czy korzeń mniszka lekarskiego jest skuteczniejszy od chemioterapii?
19 kwietnia 2016
Pokaż wszystkie

Szał z jarmużu

Jarmuż to najmodniejsze warzywo ostatnich sezonów. Okazuje się że mozna z niego robić soki, koktajle a nawet… chipsy.

Jest jędrny, kruchy, ma delikatnie orzechowy smak, a do tego jest bardzo zdrowy. Jego liście są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Tymczasem barwne liście jarmużu, które mogą być zielone lub fioletowe, w pełni sobie zasłużyły na swoją sławę. Jarmuż w formie surowej ma tę przewagę, że nie poddany obróbce termicznej zachowuje zdrowotne właściwości. Jeżeli juz jest przez nas gotowany to aby zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości gotujmy go nie dłużej niż przez 3-4 minuty. Gotowany dłużej straci swoje prozdrowotne działanie.

Kupując jarmuż zwracajcie proszę uwagę, aby jego liście były kruche, bez przebarwień i żółtych plam.

Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko. Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy i przy niedoborach. Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż wspomaga regulacje ciśnienia tętniczego krwi. Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie.

Uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe.

koktajl-z-jarmuzu2

Przepisy:

Koktajl Jarmużowo – Selerowy czyli moc antyoksydantów !

kilka dorodnych liści jarmużu
migdałowe mleko roślinne
1/2 łodygi selera
1 banan
4 gałązki pietruszki
2 łyżeczki soku soku z cytryny
3 daktyle
łyżka masła kokosowego lub oleju z pestek winogron
1 jabłko

zielony-mus-z-awokado-i-jarmuzem3

Połączenie mistrzów czyli koktajl z jarmużu i awokado

4 liście jarmużu
1 banan
1 małe awokado
1 szklanka mleka migdałowego
sok z 1/2 cytryny

Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia.

Natomiast luteina i zeaksantyna obecne w jarmużu zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Autorką zdjęc i części przepisów jest pani Gosia Ostrowska, która serdecznie zaprasza do jej bloga kulinarnego http://www.tocokocham.com/

2

Dentystka z wykształcenia i powołania, kucharka amatorka z pasji, pracoholiczka,

Uwielbia przyjmować gości i dogadzać im wymyślnymi daniami, sama będąc na wiecznej diecie.

Łączy tradycję z nowoczesnością i ciągle eksperymentuje z różnymi dietami starając się zdrowo odżywiać.
http://www.poradnikzdrowie.pl/

http://bonavita.pl/

http://www.jadlonomia.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

seven + ten =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.