3 kroki – Jak przygotować zdrowe przyjęcie dla dzieci?

Imbir – pogromca przeziębienia i stanów zapalnych
10 maja 2016
PRZEMYCAMY WARZYWA MALUCHOM– PROSTE SPOSOBY
7 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

3 kroki – Jak przygotować zdrowe przyjęcie dla dzieci?

Imprezy dla dzieci spędzają mi sen z powiek… Co przygotować żeby było zdrowe ale żeby dzieci jadły i były zadowolone?

Obserwowaliście swoje dzieci podczas przyjęcia z przyjaciółmi?

Patrząc na moje dzieci widzę następującą zależność- w trakcie imprezy są bardzo aktywne: skaczą, krzyczą, biegają, w drodze do domu stają się bardzo kapryśne, płaczliwe i trudne do opanowania… czyżby to wpływ jedzenia?

Moim zdaniem TAK !

Po powrocie do domu zaczyna się prawdziwy armagedon – nie są w stanie przełknąć żadnej kolacji i mają poważne trudności z zaśnięciem. Znacie ten sam schemat?

Czy da się to zmienić? Tak – dziecięce przyjęcia w zdrowym wydaniu są równie udane trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować. Gotowi?

Pamiętajcie, że dania zrobione z pomocą naszych maluchów smakują im dużo bardziej ! Przepisy którymi się z Wami podzielę są bardzo proste w przygotowaniu, więc koniecznie zawołajcie swoich małych pomocników do kuchni na wspólne gotowanie!

Dołącz do naszej grupy po więcej przepisów TA GRUPA NA FB KTORA POMOŻE CI ZDROWO KARMIĆ DZIECI

Jedzenie na przyjęcia dla dzieci

TORT czy Ciasto

Robiłam w życiu jeden tort, który nie zawierał w składzie ani grama cukru, ale jest bardzo czasochłonny i kosztowny. Dziś stawiamy na dania szybkie, proste w przygotowaniu i jednocześnie zdrowe. Zamiast tortu świetnie sprawdzi się szarlotka orkiszowa (której bazą jest kasza orkiszowa drobna). Układana warstwowo w tortownicy, tworzy bryłę przypominającą tort. Szarlotka to ciasto, które większość dzieci lubi, a na dodatek jest naprawdę przepyszna. Sprawdzi się dla osób, które unikają jajek, nie posiada ich w składzie.

szarlotka1

Składniki: (na małą tortownicę)

1kg jabłek

1 szklanka kaszy orkiszowej drobno mielonej,

1/2 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850,

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)

1/2 kostki masła

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce (jeśli jabłka są świeże i mają jędrną skórkę, nie obieramy ich i ścieramy na tarce w całości, wycinając jedynie gniazda).

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

3. W misce mieszamy składniki suche (mąka, kasza, cukier, proszek). Masło ścieramy na tarce.

4. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 zawartości miski z suchymi składnikami. Na to układamy połowę startych jabłek. Następnie znowu 1/3 masy suchej i resztę jabłek. Na koniec wysypujemy ostatnią porcję suchej masy.

5. Tak przygotowane warstwy, posypujemy startym na tarce masłem. Tak, aby znajdowało się na całej powierzchni formy.

6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy między 45-60 minut, do czasu aż szarlotka będzie złoto-brązowa.

Warto przed ukrojeniem pierwszego kawałka dać jej lekko przestygnąć.

SAŁATKA OWOCOWA/ SZASZŁYKI OWOCOWE

Dzieci bardzo lubią owoce i naprawdę chętnie po nie sięgają. Przygotowując spotkanie dla dzieci zapraszam swoje pociechy do kuchni i wspólnie przygotowujemy dania z owoców. Zazwyczaj jest to sałatka owocowa lub szaszłyki owocowe. Poniżej znajdziecie przepis na sprawdzoną sałatkę, nie musicie jednak ograniczać się tylko do tych składników, sięgajcie po ulubione owoce i dodatki.
Szaszłyki owocowe – do ich przygotowania potrzebujecie jedynie długich patyczków i kilku rodzajów owoców. Świetnie sprawdzą się winogrona, kiwi, jabłko, banan.

Składniki na sałatkę:

2 banany
2 pomarańcze
4 mandarynki
2 jabłka
2 kiwi
kilka kropel soku z cytryny
garść rodzynek (niesiarkowanych)
2 łyżki miodu
Owoce umyć i obrać ze skórki. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Banany pokroić w plasterki. Pomarańcze i mandarynki podzielić na cząstki, następnie pokroić w niewielką kostkę. Jabłka i kiwi pokroić na nieduże kawałki. Dodać rodzynki i miód. Skropić sokiem z cytryny. Całość wymieszać.

PRZEKĄSKI

Zachęcam Was, aby przygotować dla dzieci również dania, które nie są w założeniu słodkie. Po pierwszym rzucie na tort/szarlotkę, dzieciom będzie potrzebne trochę zdrowej energii. Wiadomym jest, że trudno utrzymać je przez dłuższą chwilę w bezruchu, musimy zatem postawić na dania, które bez obaw mogą przemieszczać się razem z naszym aktywnym maluchem. Z tego powodu często przygotowuje na taką okazję muffinki warzywne.

Muffinki warzywne

Jeśli wyjątkowo nie znosicie cukinii, jako zastępstwo, można użyć ugotowany wcześniej mrożony zielony groszek. Te babeczki są naprawdę bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Dzieci twierdzą, że smakują jak chałka.

392

Składniki na około 20 małych babeczek:

2 szklanki (300g) mąki orkiszowej lub jaglanej,

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 szklanka startego sera mozarella (lub innego np. parmezan, pecorino)

2 duże jajka

1,5-2 szklanki mleka (może być roślinne)

1 szklanka (150g) drobno startej cukinii

1 pęczek świeżo pokrojonego koperku lub szczypiorku

słonecznik do posypania

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy najpierw produkty suche: mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Na koniec wrzucamy ser.

2. Oddzielnie mieszamy (dobrze się sprawdza trzepaczka) jajka z mlekiem.

3. Wlewamy masę jajeczną do miski z mąką i mieszamy. Dodajemy koperek i cukinię.

4. Masa powinna być gęsta, grudkowata, ale bez problemu spadająca z łyżki do foremki. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy mleka.

5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Nakładamy ciasto do foremek (do wysokości 3/4).

6. Posypujemy wierzch babeczek pestkami słonecznika.

7. Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki wyrosną i zrobią się złociste.

Smacznego!

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Autorką tekstu jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu! Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 16 =