PRZEMYCAMY WARZYWA MALUCHOM– PROSTE SPOSOBY

3 kroki – Jak przygotować zdrowe przyjęcie dla dzieci?
20 maja 2016
Zdrowe zmiany w domowej kuchni.
10 czerwca 2016
Pokaż wszystkie

PRZEMYCAMY WARZYWA MALUCHOM– PROSTE SPOSOBY

Wiosna to idealny czas, na zwiększenie proporcji spożywanych warzyw w naszej diecie. Delikatnie przypominam przy tej okazji, że w zdrowej, zbilansowanej diecie, warzywa powinny stanowić 60% naszego talerza.

Kolorowe stragany warzywne zachęcają do zakupów. Nawet dzieci, które zazwyczaj kręcą nosem na warzywa, zaciekawione ich wyglądem, chętnie przystają i cieszą oczy bogactwem kolorów. Nasza rola w tym, aby poza pięknem kolorów, pokazać naszym bliskim ich bogactwo smaków i możliwości!

Jak to zrobić? Możliwości jest wiele. Każdy rodzic musi zrobić w tym miejscu rozeznanie, jakie warzywa i w jakiej formie (to naprawdę bardzo istotne, są dzieci, które tolerują np. marchewkę, ale tylko w wersji surowej itd.) jego dziecko lubi spożywać. Zachęcam, żeby wziąć do ręki notes i przelać te spostrzeżenia na papier. Nie martwcie się, jeśli na Waszej liście znajdą się początkowo 2-3 warzywa. Jestem pewna, że drążąc temat znajdą się i kolejne.

Tak jest zazwyczaj, kiedy rozmawiam z rodzicami tzw. niejadków. Rozmowa zaczyna się od tego, że dziecko je 2 dania i nic więcej. Kiedy zaczynam „ciągnąć za język” rodziców, to okazuje się, że jest tych dań dużo więcej.

GOFRY

Słyszeliście o warzywnych gofrach? Jeśli nie to, koniecznie ich wypróbujcie to idealny sposób wpisujący się w akcję „przemycamy warzywa” Na początek spróbujcie tych ziemniaczanych ( większość dzieci, które dane mi było poznać, lubi ziemniaki). Mocną stroną tych gofrów jest obecność warzyw (poza ziemniakiem mamy tutaj szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek) oraz ich forma przygotowania (nie są smażone na tłuszczu). Oto przepis:

SRODA DNIEM CZERWonegoKoktajlu (6)

SKŁADNIKI

1 kg obranych ziemniaków
1 jajko
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
Sól
pieprz
5 łyżek siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
½ łyżki gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki bezglutenowej może być kukurydziana, ryżowa, a w klasycznej wersji orkiszowa
Przygotowanie:

INSTRUKCJE

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tartce o małych oczkach, odlać nadmiar płynu
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, zioła, jajko oraz mąkę, wymieszać
  • Rozgrzać gofrownicę, jeśli Wasza gofrownica wymaga natłuszczenia jej przed pieczeniem, to posmarujcie ją odrobiną oleju
  • Kiecy gofrownica jest już wystarczająco rozgrzana nałożyć porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i piece do uzyskania złotych i chrupiących placko-gofrów

Smacznego!

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Sylwia Napieraj serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2

Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu! Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

1 Komentarz

  1. Kobieta po 30 napisał(a):

    Przetestuję na pewno. Dam znać jak wyszły 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one + fourteen =