3 najczęściej popełniane błędy przy odchudzaniu. Jak ich uniknąć ?
4 stycznia 2017
HIT Krem z rokitnikiem redukuje zmarszczki, opóźnia starzenie się skóry.
1 lutego 2017
Pokaż wszystkie

NAJLEPSZE mleko JAGLANE jakie PIŁAM

Mleko z kaszy jaglanej czyli mleko jaglane… Tyle słyszy się że mleko od krowy jest dobre dla cielaków a my powinniśmy pić mleko roślinne. Jak to jest ? Sensowną odpowiedz na to pytanie znajdziecie TUTAJ: 

Zanim na śniadanie sięgniesz po mleko od krowy… czy mleko szkodzi? 4 problemy wynikające z picia mleka.

 

Dziś za to od razu przejdziemy do tego jak przekonać rodzinę i nasze maluchy do wypicia takiego ZDROWSZEGO i innego w smaku mleka. Sposób jest bardzo prosty: mleko musi być smaczne!

Do takich zalicza się mleko jaglane robione u mnie w domku. Mleko jaglane, czyli mleko z  ugotowanej kaszy jaglanej pojawiło się w moim domu już jakiś czas temu. Dzieliłam się z Wami zdjęciami na instagramie i okazało się ze wszyscy chcecie przepis 🙂 wiec powstaje wpis na blogu !

Ten przepis jest dedykowany Mamom które kiedy dowiadują się  że dziecko ma alergię na nabiał,  nie mają wyjścia i eksperymentują z różnymi  mlekami roślinnymi.


Mleko jaglane to zdecydowanie król pośród mlek roślinnych.  Jest słodkie, dość delikatne i kremowe w konsystencji pyszne pite samo. Jako baza wszelakich kaszek czy deserów pasuje wyśmienicie. O zaletach kaszy jaglanej chyba nie trzeba juz dziś nikogo przekonywać !

Takie mleko jaglane to idealny start do zdrowego odżywiania, więcej na ten temat pod linkiem KLIK i na filmiku:

 

 

PRZEPIS NA MLEKO JAGLANE:

SKŁADNIKI MLEKA JAGLANEGO:

  • 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 szklanki wody
  • 3 daktyle lub figi
  • szczypta soli
  • 1 szklanka nerkowców

Jeżeli polubisz Zielony Detox – będzie powstawało więcej takich postów:

Dziękuję Bardzo.

PRZYGOTOWANIE MLEKA JAGLANEGO:

Jeżeli nie mamy nerkowców mogą to być migdały – najlepiej orzechy namoczyć na kilka godzin lub całą noc przed blendowaniem.

  1. Najczęściej używam thermomixa ( po prostu wrzuć wszystkie składniki podstawowe i zmiksuj całość na obrotach 5-6 dolewając stopniowo wodę a następnie na obrotach 10 aż do uzyskania maksymalnego rozdrobnienia składników (zazwyczaj nie dłużej niż 5 minut).
  2. Jeżeli używam blendera kielichowego wkładam do środka ugotowaną kaszę, nerkowce (namoczone, jeśli blender jest słabszy), daktyle, wodę, miod, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
  3. Miksuję na najwyższych obrotach do czasu aż mieszanina zacznie parować a mleko staje się jednorodne w konsystencji. Jeśli macie słabszy blender, mleko możecie przelać przez złożoną gazę, aby wyłapać większe kawałki ale przy thermomixie nie trzeba tego robic a w konsystencji zostaje delikatnie wyczuwalna „struktura” mleczka.
  4. Taki mleko jaglane wlewam do butelek i przechowuję w lodówce do 3 dni.

Jeżeli chciałabyś więcej takich przepisów na blogu, proszę napisz w komentarzu pod postem ” poproszę o więcej z bloga kulinarnego ” lub zwykłe „chcę !”

 

8 Komentarze

  1. Meg napisał(a):

    Z chęcią się zabiorę za to mleko, bo lubię roślinne wariacje. Zwracam jednak uwagę na kaloryczność i skład takich mlek. Wiesz może ile mniej więcej kalorii przypada na 100ml? 😉

  2. Joanna Pustuła napisał(a):

    Poproszę o więcej z bloga kulinarnego

    • Joanna z Zielonego Detoxu napisał(a):

      Joanno, postaram się 🙂 Sa jakies kokretne tematy ktore Cie w szczegolnosci interesuja? Fit słodycze cos innego?

  3. Anna napisał(a):

    Chce

  4. Karolina L napisał(a):

    Absolutnie muszę je spróbować 🙂
    Jaglanego jeszcze nie piłam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 9 =