Taniec mistrzów czyli jarmuż z awokado. Zielony Koktajl #2

Szpinakowi szał dla niejadków. Zielony Koktajl #1
21 lutego 2017
Koktajl z jarmużu i imbiru. Zielony Koktajl #3
21 lutego 2017
Pokaż wszystkie

Taniec mistrzów czyli jarmuż z awokado. Zielony Koktajl #2

Jarmuż to najmodniejsze warzywo ostatnich sezonów.

Czy wiesz, że jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!

Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. . Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe.

Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Zielony kolor Jarmuż zawdzięcza zawartości chlorofilu. Chlorofil w skrócie; poprawia odporność i przenosi tlen przez co odżywia całe nasze ciało. Chlorofil jest tak samo potrzebny do życia, jak słońce! Dodaje energii, można nawet powiedzieć, że chlorofil to energia słoneczna zawarta w pożywieniu. Spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil dodaje nam energii oraz chęci do życia. Chlorofil oczyszcza krew, odkwasza co wpływa na uniemożliwienie rozwoju bakterii, grzybów, wirusów, a także komórek nowotworowych i w ten sposób uzdrawia narządy wewnętrzne i natlenia organizm.

CHLOROFIL: W zielonych liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy. Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. Podstawowa cząsteczka chlorofilu często jest nazywana żywą krwią roślin ponieważ jest zbudowany analogicznie z cząsteczką hemoglobiny. W centrum hemoglobiny znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu atom magnezu. Podobnie jak hemoglobina, chlorofil ma zdolność łączenia się z tlenem. Codzienne spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil dodaje energii i wigoru, chroni przed chorobami i jest naturalnym protokołem przeciwrakowym.

Koktajl z jarmużu i awokado

4 liście jarmużu
1 banan
1 małe awokado
1 szklanka mleka migdałowego
sok z 1/2 cytryny

Zmiksować i podawać pięknie ozdobiony 😉 Jeżeli lubimy lżejsze koktajle możemy dodać więcej mleka kokosowego.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

six + 1 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.