Bezglutenowe placuszki bananowe
22 maja 2018
Soki dla dzieci, lemoniady, kubuś play i cola… Które z nich sprawiają, że dzieci chorują?
24 czerwca 2018
Pokaż wszystkie

Vegańskie zdrowe MONTE

Uwielbiam serek homogenizowany, ciężko bez niego żyć szczególnie na początku drogi zdrowego odżywiania.

Znam wiele osób które piją zioła, biorą suplementy ale wciąż jedzą biały ser, kefiry i jogurty… czy to źle?

To zależy 😉

Czy warto nabiał zastąpić zdrowszym odpowiednikiem?

Nabiał sprzyja rozwojowi Candidy, osłabia nerki, ma niewłaściwą kompozycję składników przez co wcale nie jest odżywczy. To nauka niedawno jednak udowodniła, że korzyści to ze spożywania nabiału są wątpliwe, a wysoko przetworzone serki i jogurty dostępne w sklepach ze zdrowiem nie mają wiele wspólnego.

 

Widzisz zależność między obniżeniem odporności, a spożyciem cukru? Ja zdecydowanie! Jeżeli Twoje dziecko więcej czasu spędza w domu niż w przedszkolu, to trzeba coś zmienić w kwestii jego diety.

Niestety jest tak że organizm, który dostaje duży zastrzyk cukru, zaczyna walczyć o przetrwanie (poradzenie sobie z tym stanem), kosztem spadku odporności. Z tego też powodu, nie należy podawać dziecku słodyczy w trakcie infekcji. To jak podcinanie nóg żołnierzowi na polu bitwy. Ale też ograniczyłabym cukier spożywany na co dzień, a tego w serkach jest pod dostatkiem.

A teraz UWAGA: Deser którym możesz zastąpić każdy serek 😀 Jest cudowny i mega prosty!

 

Składniki na 3 porcję  :

1 szklanka mleka kokosowego ( ja zrobiłam na świeżo bez namaczania wiórek )

100 g ugotowanej kaszy jaglanej ( 100g musi być po ugotowaniu )

30g orzechów laskowych lub migdałów lub pulpy która zostaje po mleku kokosowy.

1 łyżeczka miodu

  

 

Wykonanie :

Gotujemy kaszę jaglaną z odrobiną soli. W czasie kiedy gotuję się kasza możemy przygotować mleko kokosowe. Wsypujemy pół szklanki wiórek kokosowych do blendera, dolewamy 1 szklankę ciepłej wody i blendujemy przez około 5 minut. Odcedzamy i mamy gotowe mleko do deseru.

 

30g orzechów lub migdałów lub pulpy z kokosa która została nam podczas robienia mleka wsypujemy do blendera, dolewamy pół szklanki mleka i blendujemy około 5 minut. Pozostałą cześć mleka przyda się w późniejszym etapie.

U mnie ciężko to szło w blenderze kielichowym więc przerzuciłam się na blender ręczny.

Dodajemy kaszę i blendujemy i stopniowo dodajemy resztę mleka i miód. W zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencję, możemy dodać mniej lub więcej mleka.  

Blendujemy aż uzyskamy zadowalającą konsystencję 🙂

Część masy przekładamy do salaterki/miseczki a do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Kakao też dodajemy według uznania.

Do zrobienia deseru możemy użyć dowolnego mleka roślinnego, u mnie kokosowe bo najłatwiej mi je zrobić 🙂

Można też zamiast orzechów dodać masło orzechowe/migdałowe/kokosowe. Można też zrobić bez dodatków czyli na kaszy jaglanej, mleku, miodzie i kakao.

Smacznego !

 

Borelioza to straszna choroba. Boisz się, że ugryzie Cię kleszcz i nie będziesz wiedziała co zrobić? Mam dla Ciebie plan, krok po kroku z informacjami z czego robić okłady a co wziąć doustnie. Chcesz znać szczegóły? Kliknij poniżej w obrazek:

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten + one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.