Vegańskie zdrowe MONTE
22 maja 2018
Czy proszki do prania wywołują alergie?
25 czerwca 2018
Pokaż wszystkie

Soki dla dzieci, lemoniady, kubuś play i cola… Które z nich sprawiają, że dzieci chorują?

Cola, Pepsi, Woda cytrynowa czy Kubuś smakowy…

Czy te rzeczy mają ze sobą coś wspólnego?

Napoje typu cola np. Coca cola, Pepsi czy Kubuś to napoje, które zawierają duże ilości białego cukru lub zawierają potężną dawkę chemicznych słodzików.

Czy trzeba takie napoje całkowicie wykluczyć z diety?

Chyba każdy z nas kupując coś takiego ma świadomość, że taki napój ma mnóstwo cukru i substancji chemicznych. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jak duży wpływ ma taki cukier na nasz stan zdrowia?

Cukier tłumi działanie układu odpornościowego. Jak? Zmusza trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia.Dlaczego to jest niezdrowe, bo insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru. Obecność tak dużej ilości insuliny utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon wzrostu za to pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego. Obniżenie odporności pojawia się szybko na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi.

Ale to jeszcze nie koniec. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty”, organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać” brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje potrzebne do strawienia go z narządów i tkanek. Pomyślałaś, że jedzenie zamiast odżywiać tak na prawdę wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu?

No tak, pomyślisz, ale jak wypiję szklankę to przecież mój organizm sobie poradzi… Na pewno? 

Spożywanie cukru hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które miały być obce dla ciała tak zwanych patogenów.

Ponieważ białe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami po spożyciu cukru odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona.

Czy oprócz cukru jest tam też coś jeszcze groźnego?

Produkty typu “Light”, czyli o niskiej zawartości kalorii są w naszym odczuciu bardzo słodkie.

Zastanawiałaś się może dlaczego?  Osiągnięto to za pomocą tajemniczej substancji, na którą nikt nie zwraca szczególnej uwagi. Co to jest?

Mowa o aspartamie, który występuje pod nazwą kodową E951.

Czy aspartamu należy się bać? Parę badań wykazało, iż może on negatywnie wpływać na zdrowie. To dlaczego go używamy? Głównym powodem jest bardzo niski koszt produkcji, co dla każdej firmy jest ogromną zaletą. Poza tym, fakt że może napisać “bez cukru” na etykietce też ma ogromne znaczenie.

COLA

 

Typowy napój typu cola zawiera w swoim składzie:

 

→ Kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości

 

→ Karmel amoniakalno – siarczynowy (E150d), wywołujący coś co się nazywa nadpobudliwością psychoruchową.

 

→ Benzoesan sodu (E211), którego powinni wystrzegać się wszyscy astmatycy i alergicy, gdyż nasila on jeszcze mocniej objawy.

 

→ Środki słodzące – aspartam (E951) który znajdziemy głównie w napojach typu light,  jest to chemiczny słodzik o udowodnionym działaniu rakotwórczym, podrażniający przewód pokarmowy

 

→ Spore dawki kofeiny – kofeina działa moczopędnie i jej nadmiar prowadzić może do odwodnienia organizmu, zwiększa ona też ryzyko nadciśnienia.

 

2 szklanki coli =1 pączek

 

Cola jest bardzo kaloryczna. Szklanka napoju typu cola dostarcza około 100 kcal. Może ilość ta nie wydaje się zatrważająca ale jak pomyślałam, że kalorie te pochodzą głównie z białego cukru to poczułam się jakbym jadła biały cukier … łyżkami.

 

Po wypiciu jednej puszki coli dostarczamy organizmowi około 25,5 grama cukru. Wydaje się mało ? A wiesz że to prawie 6 łyżeczek cukru ?

 

W ciągu 20 minut od wypicia coli stężenie cukru we krwi gwałtownie wzrasta, a trzustka zaczyna produkować ogromne ilości insuliny. Przekształcenie ogromnej ilości cukru w tłuszcz to zadanie dla wątroby. Po wypiciu puszki coli zarówno trzustka, jaki i wątroba mają ogromne wyzwanie.  

 

Po 40 minutach od wypicia ciśnienie krwi wzrasta, źrenice się rozszerzają i w efekcie przestajemy być senni. Zaledwie pięć minut później zwiększa się wydzielanie dopaminy, dzięki czemu odczuwamy zwiększone uczucie przyjemności. Po godzinie organizm kończy walkę z tą wielką ilością cukru, woda zawarta w coli jest w całości wydalona, a wraz z nią cenne związki, takie jak wapń, magnez czy cynk. Energia spada, a my mamy ochotę na kolejną porcję.

 

Napoje typu cola szerokim łukiem powinny omijać nie tylko osoby zmagające się z nadmiarem zbędnych kilogramów, ale też wszyscy, którzy woleliby konieczności przechodzenia na dietę w przyszłości uniknąć.

 

 

Borelioza to straszna choroba. Boisz się, że ugryzie Cię kleszcz i nie będziesz wiedziała co zrobić? Mam dla Ciebie plan, krok po kroku z informacjami z czego robić okłady a co wziąć doustnie. Chcesz znać szczegóły? Kliknij poniżej w obrazek:

 

 

 

 

WODA SMAKOWA, KUBUSIE

 

O ile o szkodliwości takich napojów mówiliśmy już dużo i wydaje mi się, że każdy już coś niecoś na ten temat słyszał, o tyle o szkodliwości kubusiow i wód smakowych mówi się niewiele.

 

Jak to jest, że dzieci dużo chętniej sięgają po nie niż po zwykłą przezroczystą wodę bez smaku?

 

Zrobiłam w domu małe doświadczenie, przez jakiś czas kupowaliśmy kubusie i wody smakowe a nawet lemoniade kubuś play 😉

 

Czym jest kubuś?

Skład kubusia wygląda bardzo niewinnie (wersja banan, marchew, jabłko): woda, przeciery z: marchwi (28%) i bananów (14%), sok jabłkowy z zagęszczonego soku (11%), cukier trzcinowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, witamina C, aromat.

 

Co jest tu problemem? To ogromna bomba kaloryczna! Ciężko w to uwierzyć ale jedna butelka zawiera 8 kostek cukru!

Nawet jeżeli jest to cukier trzcinowy to ogromna jego ilość! Czym jest kubuś to słodzony koncentrat owoców…

Soki podnoszą kaloryczność dobowej porcji posiłku i tworzą złe nawyki żywieniowe. Trudno się dziwić, że po wypiciu takiego napoju jest problem ze zjedzeniem domowego obiadu…

 

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

 

A jak jest z napojami gdzie użyto syropu glukozowo-fruktozowego?

Podwyższa poziom złego cholesterolu, nie dostarcza żadnych właściwości odżywczych i powoduje spadek wrażliwości organizmu na hormon – leptynę, który odpowiada za informowanie mózgu o naszej sytości. (…) Syrop, czyli cukier prosty, nie ma żadnych wartości odżywczych. Ma za to wyższy indeks glikemiczny, przez co po zjedzeniu takiego produktu podnosi się nam poziom glukozy we krwi

 

Po kilkunastu dniach picia kubusia woda już nam nie smakowała, była za mało “słodka”. Okazało się też, że nie ma potrzeby już tyle jeść normalnego jedzenia, bo zapotrzebowanie kaloryczne kubuś pokrywa wyśmienicie…

 

Często narzekamy, że nasze dzieci są niejadkami… Ale nie myślimy, ile cukru, a przez to kalorii, nasze dzieci dostają w tym, co dajemy im do picia…

Więcej o wpływie coli znajdziesz w świetnym wpisie TUTAJ.

A jak jest u Ciebie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.