Potrzebujesz wzmocnienia? Pyłek pszczeli dla kobiet w ciąży!
7 grudnia 2018
Ciepły piasek czyli skąd ja czerpię motywację.
7 grudnia 2018
Pokaż wszystkie

Czy wciąż zdrowy jest OLEJ KOKOSOWY?

Czy wiesz, że w Indiach opisywano palmę kokosową „drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, a w Malezji – „drzewem o tysiącu zastosowań”?

Naukowcy zaobserwowali, że mieszkańcy tych rejonów nie mają tak wielu chorób serca,coś w tym jest? Na pewno! Czemu my miałybyśmy z tego skorzystać?

Olej kokosowy albo tłuszcz,czy masło kokosowe, robi się z twardego miąższu kokosów. Można go dzisiaj kupić prawie wszędzie, powoli opanowuje półki sklepowe kolejnych sklepów czy drogerii. Ja się z tego bardzo cieszę, że tak wspaniały superfood nie jest towarem luksusowym i ma przystępną cenę, ale jest też jeden minus…

Co takiego ma w sobie ten olej kokosowy?

  • jest źródłem niezbędnych w diecie człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych (80 do 90% oleju) takich, jak: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy
  • zawiera również kwasy nienasycone (4 do 10%): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy
  • liczne antyoksydanty (gdy jest tłoczony na zimno 😉 a taki jest TEN z biooil, ale o tym jeszcze będzie słów kilka), zwalczające wolne rodniki

 

Ile razy słyszałaś, że tłuszcz jest zły? Ile razy kupowałaś odtłuszczone mleko, jogurt 0% z nadzieją, że unikniesz tego strasznego wroga Twojego zdrowia? Czy Ty się z tym zgadzasz?

Czy wiesz, że obcinając tłuszcze Twój organizm naturalnie będzie ciągnął do słodkiego? Wielokrotnie testowałam najróżniejsze diety, i uwierz mi, że te niskotłuszczowe były dla mnie najtrudniejsze. Dlaczego? Bo tłuszcze są bardzo potrzebne organizmowi! Myślisz, że dlaczego nasza skóra jest elstyczna… a z czego zbudowana jest błona każdej komóreczki w naszym ciele? Tak, tak tam są lipidy czyli inaczej tłuszcze (a dokładnie dwuwarstwa lipidowa, jak nie wierzysz wrzuć w googla 😉 )

To co patrzysz już bardziej łaskawym okiem na oleje?

Kolejny fenomen tłuszczu z kokosa to zawarte w jego miąższu trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Po dostaniu się do organizmu MCT są natychmiastowo „przerabiane” na energię.

Tak, dobrze zrozumiałaś one nie odkładają się w boczkach 😉 tylko zamieniają się w moc której potrzbujemy do działania 😊 Przyjmowanie dziennie 2 łyżeczek oleju kokosowego (zimnotłoczonego, nierafinowanego) poprawi Ci metabolizm i pomoże zrzucić kilogramy bo trójglicerydy wchłaniają się w jelitach, z pominięciem procesów trawienia.

Ja używam oleju kokosowego do pieczenia i smażenia, ale zastosowań jest mnóstwo. Nawet gwiazdy i celebrytki chwalą jego dobroczynne właściwości. Siostry Kardashian olejują nim swoje włosy, Gwyneth Paltrow ssie olej dla zdrowia jamy ustnej (ajurweda), a Anna Lewandowska zachwyca się kosmetykami na bazie tłuszczu z kokosa J Czemu więc nie skorzystać z jego antyoksydacyjnych właściwości i nie opóźnić starzenia się skóry?

 

Panicznie się boisz weekendów bo wtedy dzieci ZAWSZE chorują? Wpisz maila i pobierz pdf jak sobie poradzić w takich momentach:

 

Olej kokosowy idealnie sprawdza się kiedy mamy:

  1. ból gardła (ssij łyżeczkę oleju w buzi bez połykania tak długo jak tylko możesz, jak już nie możesz to wypluj i weź kolejną łyżeczkę!)
  2. to samo ssanie wykonane na czczo przyśpieszy proces detoxykacji Twojego organizmu!
  3. problemy układu pokarmowego: zespół jelita drażliwego (IBS), biegunki, wrzody dwunastnicy, choroby trzustki, wątroby (marskość, zapalenie), zespół jelita krótkiego, stan po resekcji żołądka
  4. infekcje dróg oddechowych,
  5. infekcje pęcherza moczowego,
  6. przerost Candidy,
  7. opryszczkę,
  8. problemy skórne: grzybica, łuszczyca, trądzik, egzema i inne możesz spróbować nakładać tłuszcz na skórę, w wielu przypadkach będzie bardzo dobrze działał (sprawdz na małym kawałeczku)

Ja korzystam z tego od Biooil, tłoczonego na zimno w Polsce, a więc na pewno świeższego niż importowane, no i nierafinowanego. Jego zapach jest cudowny!

Wiesz jak bardzo lubie wspierać małe, polskie, lokalne biznesy 😊 A dodatkowo ten olej jest nieoczyszczany.

Jeżeli jednak nie podoba Ci się ten zapach, biooil ma też rafinowaneą wersję. Pamiętaj jednak, że nie posiada ona tylu zdrowotnych właściwości, dobrze?

Żeby zachęcić Cię jeszcze bardziej, podsyłam Ci link, przez który możesz kupić bardzo dobry olej kokosowy w polskiej fimie ze zniżką 2% na cały koszyk.

Wpisując kod rabatowy ZIELONYDETOX otrzymasz na całą wartość koszyka 2% rabatu. Ja zawsze robię zakupy dla wszystkich koleżanek i sąsiadek 😉 bo od zakupów powyżej 150 zł wysyłka kurierem jest za DARMO!

Chcesz wiedzieć więcej jak ja to wszystko robię? Obserwuj mnie na instagramie!

Na dziś wystarczy! Daj znać w komentarzu, co ty myślisz o oleju kokosowym i do czego go używasz! A może masz jakieś fajne przepisy na słodkości z jego użyciem? Ja np robię cudowną Daktellę, którą dzieci uwielbiają!

K. Lombard, Reviewing the coconut (Cocos nucifera L.): Tree of life, Texas Tech University, USA 2001.
J. McMurry, Organic Chemistry, USA 2016.
S. L. Seager, M. R. Slabaugh, M. S. Hansen, Chemistry for Today: General, Organic, and Biochemistry, USA 2014.
K.C. Timberlake, General, Organic, and Biological Chemistry: Structures of Life, USA 2014.
Rohman, A. and Y.B. Che Man,. Monitoring of Virgin Coconut Oil (VCO) adulteration with palm oil using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy, [w:] Journal of Food Lipids, 16, 2009.
E.V. Carandang, Health benefits of virgin coconut oil, [w:] Indian Coconut Journal, 38, 2008.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.