Gomasio czyli zdrowa sól
9 grudnia 2018
Wegańskie Raffaello
9 grudnia 2018
Pokaż wszystkie

Zdrowa nutella czyli Daktella

Powiedzmy sobie szczerze – wszyscy kochają Nutellę! Jedni klasycznie – warstwa grubości 1 cm na pajdzie chleba, inni zakradają się do niej z łyżeczką w nocy 😉

Spokojnie, nie będę Cię straszyć zawartością cukru i tłuszczu w słoiku Nutelli, choć jest tego sporo. Wolę zamiast straszenia pokazać Ci o wiele zdrowszą ALTERNATYWĘ. Dla mnie jest ona nawet smaczniejsza od pierwowzoru 🙂

Przedstawiam Ci Daktellę, czyli boskie smarowidło.

Co w niej jest? Oczywiście daktyle, które są genialne, bo są słodkie, energetyczne, a jednocześnie mają witaminy i antyoksydanty. Zamiast suszonych daktyli w całości, możesz kupić gotową pastę/masę daktylową.

Pozostałe składniki daktelli też zasługują na poematy, ale wśród nich jest jeden szczególny. To moje ukochane Pau D’arco! Jeśli chcesz przemycić je dziecku w celu wzmocnienia odporności, to ten przepis jest idealny! Więcej o Pau D’arco przeczytasz tu: Złoto INKÓW – na przeziębienia i infekcje – Pau Darco

Oto składniki na daktellę:

– duża garść namoczonych daktyli, mogą być też dodatkowo morele i śliwki (niesiarkowane)

– ok. 2-3 łyżki kakao

– ok. 2 łyżki masła orzechowego

– łyżeczka oleju kokosowego

– łyżka soku z cytryny (konserwant)

– proszek Pau D’arco wysypany z kilku kapsułek (ilość, która będzie mało wyczuwalna w smaku)

– ok. 1 łyżki amarantusa ekspandowanego (poping) – opcjonalnie

– sproszkowany cynamon i imbir (przyprawy rozgrzewające, pamiętasz?)

Wykonanie jest super proste, to co spróbujesz?

1. Daktyle namaczam w przegotowanej wodzie (tylko tyle, żeby je przykryła), żeby zmiękły – minimum 2 godz. Potem razem z tą wodą wrzucam do blendera i miksuję na gładko.  

Widzisz te magiczne kapsułki? To pau darco! 😀 Obiecuję Ci, że nikt go nie wyczuje… 😉

2. Do masy daktylowej dodaję resztę składników oprócz ekspandowanego amarantusa, dokładnie mieszam.

Wszystko robi się juz po pewnym czasie na wyczucie. Wsypuje na oko już ze słoiczków 🙂 A te piękne mieseczki przygotowałam aby Cię zachęcić 😉 wygląda obiecujące, co 😉

3. Na koniec dodaję amarantusa – tylko tyle, żeby zagęścić daktellę.

Krok po kroku, to nie jest wcale takie trudne!

4. Przekładam daktellę do słoika i przechowuję w lodówce. Smaruję nią chleb albo dodaję owsianki, naleśników. Spokojnie można jej też użyć jako krem do ciasta!

Mniam… Daktella grzechu warta 😉 Czy muszę Cię jeszcze namawiać?

A wiesz, że takich świetnych przepisów mam jeszcze więcej? Znajdziesz je w moich ebookach:

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

Jeszcze się zastanawiasz czy znajdziesz tam coś dla siebie? Zobacz co powiedzieli o tych ebookach inni:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

Chcesz wiedzieć więcej jak ja to wszystko robię? Obserwuj mnie na instagramie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eleven − five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.