Nie lubię być chomikiem… i Tobie też nie polecam!
7 grudnia 2018
Zdrowa nutella czyli Daktella
9 grudnia 2018
Pokaż wszystkie

Gomasio czyli zdrowa sól

Mam dla Ciebie błyskawiczny przepis na terapeutyczną pastę! Wiedzy o naturalnym leczeniu naszych organizmów jest mnóstwo, ile z niej wykorzystujesz na codzień?

Pasta sezamowa jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Sezam zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te składniki pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu.

Pasta sezamowa jest uniwersalna, możesz dodawać ją do tak wielu potraw, a przy tym korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Skąd się wzięła nazwa Gomasio? Często jest nazywana solą sezamową. Gomasio to mieszanka przypraw, pochodząca z Japonii, którą doprawia się między innymi potrawy z ryżu, sałatki lub zup. Z czystym sercem mogę ją polecić jako zdrowy zamiennik powszechnie stosowanych mieszanek typu vegeta, warzywko itp. ze względu na naturalność oraz prozdrowotne działanie na organizm.

Ja robię wersję ekskluzywną Gomasio bo dodaję jeszcze dodatkowo do soli i sezamu 3 inne składniki. Dodaję algi (jod), siemię lniane (fosfor, potas, żelazo, cynk) i sól czarną Kala-namak (zawiera siarkę).

Dzieci uwielbiają gomasio, czasem wystarczy tylko kromka domowego chleba z masłem i „gomasiowa posypka” jako mała przekąska.

Jakie są proporcje tej mieszanki? Im mniej soli, tym lepiej, ale spróbuj, co Ci będzie najbardziej smakowało.

Główną zasadą przygotowania gomasio jest stosunek soli do ziaren 1:5. Do gomasio można dodać np. siemię lniane – prażymy je na osobnej patelni (pod przykryciem, bo strzela!) i dodajemy do soli i sezamu. Wówczas proporcje mogą wyglądać następująco:
• 10 łyżeczek sezamu
• 10 łyżeczek siemienia lnianego – prażymy dosłownie kilka sekund, aby nie stracić cennych kwasów omega-3
• 2 łyżeczki soli himalajskiej lub czarnej

Na co działa gomasio:
1. Gomasio to bardzo cenne źródło białka.
2. Uwypukla smak każdej potrawy dzięki czemu stosujemy mniej niezdrowych dodatków do żywności .
3. Stymuluje metabolizm, poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soków żołądkowych)
4. Zawiera błonnik pokarmowy który usprawnia perystaltykę jelit
5. Wzmacnia serce, układ krążenia, obniża poziom cholesterolu – dzięki kwasom omega-3 oraz wit. E
6. Zwiększa odporność organizmu bo zawiera bardzo dużo witamin i minerałów
7. Wspomaga wchłanianie substancji odżywczych
8. Zapobiega próchnicy i osteoporozie dzięki dużej zawartości wapnia
9. Chroni układ nerwowy dzięki zawartości magnezu
10. Poprawia stan skóry i włosów – wit. A.

Składniki na pastę którą ja robię (2 pierwsze niezbędne, pozostałe opcjonalnie):

  • 6 łyżek sezamu
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • kilka ziaren soli Kala-namak
  • kawałek arkusza wodorostów nori (taki do sushi)
  • łyżka siemienia lnianego

Podprażam na suchej patelni sezam, sól i wodorosty – ok. 5 minut. 

Mieszam co chwilę i muszę (się) pilnować, bo jak wskoczę w tym czasie na Facebooka, zobaczyć co u Was słychać, to gomasio spalone 😉

Jak ziarenka sezamu troszkę zbrązowieją, odstawiam do wystygnięcia. Za chwilę wrzucam razem z siemieniem lnianym do blendera  i miksuję na proszek.

Niektórzy podprażają też siemie lniane. Ja tego nie robię, jakoś szkoda mi tych nienasyconych kwasów tłuszczowych 😉

Przesypuję gomasio do słoiczka i trzymam w lodówce nawet 2 tygodnie.

Ale uwierz mi, że rzadko na aż tyle wystarcza … 😉

To co, spróbujesz i dasz mi znać? Ciekawe, ile serc skradnie gomasio po tym wpisie!

Możesz posypywać nią kanapki, warzywa, ryż, makaron, kasze, sałatki, zupy – co tylko zechcesz.

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji do zdrowej diety, wspierającej detoksyfikację organizmu, a jednocześnie na tyle smacznej, że nie ucierpi na tym życie rodzinne, zapraszam do moich ebooków:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

A wiesz, że takich świetnych przepisów mam jeszcze więcej? Znajdziesz je w moich ebookach:

WYBIERAJ to co jest lepsze i ważniejsze dla Ciebie :*

Jeszcze się zastanawiasz czy znajdziesz tam coś dla siebie? Zobacz co powiedzieli o tych ebookach inni:

Przepisownia Zielonego Detoxu – jest w nim więcej przepisów, plus elikiry zdrowia

Kulinarny Ebook II – jest atrakcyjniejszy wizualnie

Myślę, że to ważne, żeby zmiany żywieniowe trwały dłużej niż tylko w czasie kuracji oczyszczającej. Dlatego proponuję Ci przepisy, dzięki którym nie będzie poczucia, że coś się traci!

Zapraszam na bloga i czekam na zdjęcia Waszych krakersów!

Chcesz wiedzieć więcej jak ja to wszystko robię? Obserwuj mnie na instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × three =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.