SOK z selera, ogorka i buraka oczyszczanie organizmu
17 października 2015
Napój Oczyszczający Moc KURKUMY I CYTRYNY oczyszczanie organizmu
21 października 2015
Pokaż wszystkie

Zupa mocy na podniesienie odporności

Rozgrzewa, syci. Zupa mocy na podniesienie odporności dostarcza niezbędnych składników odżywczych żeby wzmacniać organizm do walki z chorobą. Podnosi produkcję komórek układu odpornościowego przez co zmniejsza się stan zapalny w organizmie i łagodzą objawy infekcji.

Warzywa dostarczają potrzebnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Dodając w dużych ilościach warzywa rozgrzewające takie jak cebulę i czosnek możemy podnieść naturę rozgrzewającą każdej potrawy zimowej.

ZupA mocy (1)

Bulion ten skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Poprawia samopoczucie. Polecam dwie wersje, jedna jeżeli mamy dostęp do wołowiny, jeżeli nie nic straconego same warzywa tez dają moc. Produkty dodajemy w podanej kolejności. Całość gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu przez kilka godzin. Polecam dodanie soku z cytryny lub odrobiny octu jabłkowego który pomoże wydobyć cenne minerały z kości kurczaka.

zupa-mocy

Przepis:

Jeżeli nie mamy któregoś składnika, nic straconego ! Zróbmy z tego co mamy.

woda

wołowina lub kurczak

marchew 3 szt

ziele angielskie, liść laurowy, por, cebula

świeży imbir (koniecznie obierz go ze skórki, min 3 plasterki, ja daje wiecej)

sól morska

nać pietruszki

lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek (to jest ABSOLUTNA podstawa, przyprawy te dodajemy na sam początek, dzięki temu zupa nie będzie taka „słodka” będzie przeciwzapalna i mocno rozgrzewająca)

kawałek selera

pietruszki 3 szt

czosnek 3 ząbki (to często pomijam, bo nie lubię)

Gotujemy przez godzinę na małym ogniu i pod koniec dodajemy:

kurkumę

pieprz do smaku

sól

i 4 gałązki pietruszki

Podajemy i posypujemy świeżą natką pietruszki lub drobno pokrojonym porem.

zupa mocy

Bardzo smaczna, rozgrzewająca, zdrowa i pełna składników odżywczych. Czego chcieć więcej? Razem z chlebkiem bez glutenu to moj ulubiony przep z bloga: przepis na pyszny chleb

 

12 Komentarze

  1. gucia pisze:

    przeca to zwykły rosół ;p

  2. Ewita pisze:

    Za długo gotowane. Nie kumam, dlaczego. Przecież to traci wszystkie wartości.

  3. Anke pisze:

    A w jakich proporcjach wymienione zioła (majeranek oregano itd.)?

  4. Kinga pisze:

    A ile wody?

  5. kris pisze:

    zanim zdaza przejsc do wody to juz beda utracone przez temperature …

  6. maria pisze:

    ile dodac imbiru? caly korzen? centymetr / dwa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 2 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.