Sposoby na Zdrowe Dzieci. Jak budować odporność dziecka.
10 grudnia 2015
Jak zdrowo karmić dzieci żeby prosiły o dokładkę. Zdrowe jedzenie dla dzieci
12 grudnia 2015
Pokaż wszystkie

Wigilijny śledź w korzennych przyprawach

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas, aby nastawić śledzia! Właśnie teraz. Jest świetny do tradycyjnego wigilijnego zestawu, ale warto zrobić go więcej do… podjadania przed Świętami! Moim zdaniem jest pyszny, ale jest również bezcennym źródłęm VIT D (100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka !) Genialny śledz domowej roboty wspaniale działa więc na jesienną chandrę. Świetny nie tylko na Wigilię 🙂
Jak przyżądzić boskiego śledzia w aromatycznych korzennych przyprawach i zainponować wszystkim przy stole? Ja wam tego nie powiem, oddaję za to głos komuś kto jest dla mnie w temacie gotowania jest ogromną inspiracją!

Dziś pióro oddaje Agatce która jest niezrównana w innowacyjnych przepisach i nowych odsłonach oklepanych potraw. Agatka prowadzi  bloga „Gdy Żyje Się Zdrowo” i jest na instagramie

Sledz4

Cześć kochani! Dzisiaj bloga Zielony Detox przejmuję ja – Agata z Gdy Żyje Się Zdrowo. Bardzo się cieszę, że mogę się tu z Wami podzielić moją wielką miłością i zaproponować Wam przepis, jeden z moich ulubionych, przepis na Wigilijne śledzie w przyprawach korzennych.

Już za moment wszyscy zasiądziemy do Wigilijnego Stołu. Jedni z rodziną bliżą, jedni z dalszą, a inni z przyjaciółmi. Prawdę mówiąc, nie jest istotne czy jesteśmy ze sobą spokrewnieni, lecz czy jesteśmy dla siebie ważni oraz czy troszczymy się o siebie. Nikt w ten dzień nie powinien być sam, a tym bardziej w samotności spożywać tych pysznych tradycyjnych potraw!

Wspominając o jedzeniu, bardzo lubię te święta, gdyż menu jest w dużej mierze bezmięsne, ale za to bogate w ryby. Mamy rybę po grecku z pysznym smakiem marchewki, śledzie w kilku odsłonach oraz karpia (który nie jest najpyszniejszą rybę, lecz moja babcia naprawę potrafi sobie poradzić z tym wyzwaniem). Nie może zabraknąć gorącej zupy – u mnie serwuje się wymiennie grzybową i barszcz czerwony.

Natomiast dziś chciałam zrobić ukłon w stronę śledzia, którego można przyrządzić na wiele sposobów. Śledź potrafi być wyborny pod każdą postacią, lecz sekret jego smaku tkwi we wcześniejszym namaczaniu.

SLEDZ3SLEDZ2

Zapraszam do mojej odsłony śledzia!

Składniki:

300 g Śledzi matias
1 jabłko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
Garść rodzynek
2 łyżeczki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej (3 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 kurkumy)
100 ml oleju
2 liście laurowe

kilka kropli octu jabłkowego
500 ml kefiru

1. Śledzie w płatach zamocz w wodzie i zostaw na 2 godziny, w między czasie wymień wodę.
2. Śledzia dokładnie wypłucz oraz zalej go kefirem i zostaw na kolejne 12 godzin.
3. Namoczonego śledzia dokładnie umyj i osusz.
4. Obierz jabłko oraz pokrój w kostkę, w między czasie zalej rodzynki wrzątkiem i zostaw je na 10 min.

5. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z musztardą i miodem. Dodaj olej oraz przyprawę korzenna (wszystkie składniki potrzebne do jej zrobienia zetrzyj w moździerzu) – pamiętaj wystarczą 2 łyżki! Cały sos dopraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj sos z jabłkami i pokrojonymi na połówki rodzynkami (odsączonymi)
7. Śledzie pokrój w paski 4-5 cm. Delikatnie wszystko wymieszaj, dodaj liść laurowy oraz zostaw na kilka godzin. Chwilkę przed podaniem skrapiam śledzie octem jabłkowym domowej roboty. Zerknij na filmik 😉

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

4 Komentarze

  1. rys pisze:

    Jak zostało zmierzone,że w śledziach jest osiem razy więcej wit.D niż w szklance mleka? A ja wolę śledzia tradycyjnie zrobionego w łatwy i szybki sposób: śledź,cebula,olej. Smacznego !!

  2. Basia pisze:

    Płaty śledziowe matjas z przepisu mają być solone czy kwaśne?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + 1 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.