Świąteczny szał zakupów czyli czego kupować nie należy by mieć zdrowe święta.

Jak zdrowo przeżyć święta?
17 grudnia 2015
Zdrowe smakołyki na choinkę, bez mąki, glutenu i cukru
19 grudnia 2015
Pokaż wszystkie

Świąteczny szał zakupów czyli czego kupować nie należy by mieć zdrowe święta.

Swiateczny szał zakupów czyli

Większość sklepów, serwisów radzi nam co koniecznie powinniśmy kupić, aby stworzyć w naszych domach wyjątkowe Święta. Ja dziś podejdę to tematu przewrotnie i napiszę czego kupować nie należy aby zrobić zdrowe święta.

SŁODYCZE
Wydaje się, że największym problemem są wyroby czekoladopodobne, gotowe ciasta i cukierki. Długoterminowe wyroby, pięknie opakowane z: Mikołajem , gwiazdką, choinką, grające, błyszczące…producenci prześcigają się w pomysłach na to, aby wyglądem sprawić, że stracimy głowę i zapomnimy zerknąć na skład danego artykułu (nie zaglądacie na skład produktów? Koniecznie zacznijcie, można się wiele poduczyć z zagadnień chemicznych).

Dzieci są bardzo wrażliwe na wygląd opakowania, nie są w stanie powstrzymać się przed chęcią natychmiastowego spałaszowania. Oto co możecie znaleźć na odwrocie: tłuszcz utwardzony, mleko w proszku, aspartam, acesulfam, sukraloza, sorbitrol, mannitol i wiele, wiele innych. Czy jesteście pewni, że chcecie, aby Wasze dzieci (Wy sami i Wasi obdarowywani przyjaciele) to zjadły?

Przypominam na marginesie, że dzienna dawka cukru (łączna dla wszystkich zjadanych dań) to 2 łyżeczki. Wiem, że Święta to wyjątkowy czas, ale nie zapominajcie, że rozkręcony świątecznie głód na słodycze, będzie dawał o sobie znać przez długi czas po ich zakończeniu. Ostatni argument przeciwko świątecznym czekoladkom- one zwyczajnie nie są smaczne! Opakowanie, to zazwyczaj ich jedyny świetlisty punkt. W środku znajdziecie zazwyczaj słodycz, który tylko rozczarowuje smakiem.

6 sposobow (1)

Generalnie zniechęcam Was do używania słodyczy jako prezentu. Jest tyle cudownych rzeczy, którymi możemy obdarować naszych najbliższych, po co sięgać po cukier, który rujnuje (tak, zapewniam Was, że rujnuje) nasze zdrowie i nasze zdrowe święta. Ciast nie zabraknie na świątecznych stołach, niech więc Wasze prezenty nie będą słodkie. Jeśli koniecznie chcecie dorzucić coś wyjątkowego do prezentu, niech to będzie wyrób z gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 70% kakao) i surowego kakao.

Gotowe przyprawy do pierników- to prawdziwa tablica Mendelejewa (ta zasada obowiązuje przy większości mieszanek przyprawowych), pełne wzmacniaczy smaków, konserwantów i innych wrogów naszego zdrowia. Poniżej znajdziecie przepis na domową przyprawę do pierników, która przypomni Wam prawdziwy zapach pierników, ten z dziecięcych czasów.

P.S. Pierniki (te pieczone własnoręcznie, nie dekorowane błyszczącymi kulkami ale z orzechami, płatkami migdałowymi itd.), to jedne ze zdrowszych słodyczy. Dlaczego? Ponieważ są niskosłodzone, a przyprawy wykorzystywane do ich wypieku (cynamon, goździki, pieprz, imbir) posiadają szereg pozytywnych oddziaływań na nasze zdrowie.

RYBY
Niech na Waszych stołach nie zabraknie ryb morskich, tłustych (wiem, że to słowo ma negatywny wydźwięk, ale tego tłuszczu nie musicie się wcale obawiać), które są bogate w zdrowe kwasy omega. Unikajcie ryb hodowlanych, ja po obejrzeniu kilku filmów o sposobach hodowli i ich karmieniu, przestałam po nie sięgać.
Śledzie ala Matjas. Ciekawa jestem, ilu z Was zerkało na skład opakowania śledzi , które można znaleźć na marketowych półkach. To co tam znajdziecie, woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie zachęcam Was do jedzenia śledzi (dużo kwasów omega, działanie antyrakowe), ale tylko tych kupionych w sklepie rybnym i to w takim, do którego macie zaufanie.

BAKALIE
Bakalie- pyszne i zdrowe, ale tylko te niesiarkowane! Drogie- owszem, ale czy macie ochotę na zjadanie dwutlenku siarki, którą konserwowane są powszechnie dostępne w sklepach bakalie? Wiecie, że jej spożycie może powodować problemy z oddychaniem? Czytajcie składy produktów, informacja o siarkowaniu, musi być umieszczona na opakowaniu.

Poniżej obiecany przepis na przyprawę do piernika. Dobrych Świąt! I teraz już wiecie jak przygotować zdrowe święta.

Składniki:

(potrzebne do wypieków na ok.0,5kg mąki)
1 ½ łyżeczki goździków
1 ziarnko czarnego pieprzu
1 ziarnko kardamonu
Odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku

Wykonanie:

Goździki, pieprz i kardamon zemleć w młynku do kawy.
Wszystkie składniki wymieszać.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

Autorką tekstu jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu! Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

2 Komentarze

  1. jakiś czas temu zaczęłam czytać etykiety. Ostatnio będąc w sklepie z 7-letnią córką , która chciała baaaardzo lizaka – przeczytałam jej skład – akcentując , że zawiera syrop fruktozowo-glukozowy, który jest rakotwórczy. I usłyszałam: „Przekonałaś mnie mamo – nie chcę tego lizaka” 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 3 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.