Zdrowe smakołyki na choinkę, bez mąki, glutenu i cukru

Świąteczny szał zakupów czyli czego kupować nie należy by mieć zdrowe święta.
17 grudnia 2015
Pożegnanie Lata – Jabłkowo imbirowe fantazje, placki z jabłkami
25 grudnia 2015
Pokaż wszystkie

Zdrowe smakołyki na choinkę, bez mąki, glutenu i cukru

Obiecałam Wam przepis na moje pyszne i zdrowe pierniczki. Z sukcesem od kilku lat zastępuję nimi bombki (które zawsze się tłukły), a jednocześnie fantastycznie odżywiam atmosferę świąt bo pachną po prostu obłędnie.

20151202_170846[1]

Pierniczki są przecież idealnym prezentem od serca nie tylko dla siebie, ale również dla naszych przyjaciół i bliskich podczas świąt! Można je pięknie polukrować (np z imieniem) zapakować i podarować bliskim, nawet tym którzy dbają o zdrowie, albo pragną w przyszłym roku zmienić swoje nawyki żywieniowe przekonując ich że bezglutenowe tez może być pyszne.

20151202_173203[1]

Zaczniemy od przygotowania przyprawy do pierników:
Mieszamy w równych proporcjach zmielone goździki + imbir + cynamon + kardamon + gałka oraz kilka ziarenek anyżu i jedno ziarno ziela angielskiego – zmiel wszystko na piasek w młynku.

Idealne ciasto na pierniczki bo się nie kruszą się i można użyć ich jako ozdoby choinkowej lub na prezent.

Będzie potrzebne:

• 1 szklanka mąki z ciecierzycy i trochę mąki do podsypywania ciasta w trakcie wygniatania

• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

• 1 jajko

• 1 łyżka (duuuuża) przyprawy do pierników

• odrobina lodowatej wody

• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

• 3 łyżki syropu klonowego lub zamiennika

• 4 łyżki oleju kokosowego

20151203_105743

Do miski przesiewamy 1 szklankę mąki z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, proszek, przyprawy. Wymieszaj i wlej syrop. Dodaj jajko i olej kokosowy. Mieszaj w misce a gdy nabierze konsystencji przenieś na stół wysypany mąką i zagniataj dolewając wodę aż ciasto stanie się elastyczne. Wałkując podsyp wałek mąką lub smaruj olejem żeby ciasto się nie przyklejało, możesz też je włożyć pomiędzy papier do pieczenia. Pamiętaj o wycięciu dziurek !
Piecz aż do zarumienienia.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

13 Komentarze

  1. MamaOliwki pisze:

    Czy mogę zamiast mąki ziemniaczanej dać mąkę z tapioki???

  2. Ola pisze:

    Czy mąkę z cieciorki można zamieć np. mąką jaglaną?

  3. Beti pisze:

    Witam Co zamiast syropu klonowego, może być miód? Wtedy taka sama porcja?

  4. Magda pisze:

    A co zamiast jajka ,niestety jestem uczulona na nie.

  5. Magda pisze:

    A zamiast jajka ,niestety jestem uczulona na nie.

  6. Weronika pisze:

    Super przepis, czy pierniczki wg tego przepisu wymagają leżakowania? I ewentualnie jak długiego? Pierwszy raz będę pierniczyć i to bezglutenowo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 3 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.