Jaglanka na ciepło w każdej wersji smakowej, jest moim ulubionym śniadaniem, a tak prawdę mówiąc to drugim śniadaniem.
Jaglanka ma tyle wartości odżywczych, że warto przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, przygotować sobie posiłek na jej bazie. Jest idealna i często robię z nią zdrowe śniadania. To danie to naprawdę „prościzna”, ugotowana kasza z odrobiną kurkumy i pieprzu (pobudzamy w ten sposób antynowotworowe działanie kurkumy) z dodatkiem pokrojonego w kostkę avocado i pesto. Bardzo sycące, bardzo zdrowe i naprawdę bardzo smaczne. Polecam.
P.S. Pesto możecie przygotować większą ilość i zamknąć w słoiku. Tak przechowywane może służyć Wam przez kilka dni jako pasta do kanapek czy sos do makaronu.
Składniki :
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
kurkuma,
1/2 avocado
garść rukoli
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy extra virgine
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
siemię lniane (niekoniecznie)
Podoba Ci się ten artykuł i chcesz więcej takich kliknij BEZ GLUTENU aby powstawało ich więcej i abyś miał do nich dostęp!
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy z dużą szczyptą kurkumy i łyżeczką masła (pamiętajcie, że kaszę jaglaną trzeba najpierw uprażyć w suchym garnku, a wodę dolać dopiero kiedy będzie wyraźnie gorąca, lekko pachnąca). Wody dodajemy w stosunku 2:1. Gotujemy do czasu wchłonięcia wody (około 15-20 minut).
2. Avocado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3. W zamykanym blenderze (najwygodniej, ale nie koniecznie) miksujemy rukolę z oliwą lub olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oraz szczyptą soli i pierzu. Na koniec dodajemy siemię lniane.
4. Wykładamy na talerz kaszę, posypujemy avocado a na górze kładziemy kleks pesto. Całość solimy i pieprzymy.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.
Autorką zdjęc i przepisów jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl
Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.
Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.
Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.
Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu. Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.