Czy mleko szkodzi? 4 problemy wynikające z picia mleka

Jak oczyścić organizm?
27 stycznia 2016
POZNAJ 6 metod jak nie zachorować ! Wiesz jak nie chorować ?
28 stycznia 2016
Pokaż wszystkie

Czy mleko szkodzi? 4 problemy wynikające z picia mleka

PIJ MLEKO BĘDZIESZ…?

…wielki, zdrowy, silny czy nieustannie chory? Czy mleko szkodzi? Ciekawa jestem, jakie zakończenie tego zdania byście dopisali. Na temat mleka istnieje wiele kontrowersji i rozbieżnych opinii. Wciąż wiele mam pytań o to czy należy podawać dzieciom (i nie tylko im) mleko krowie…

Pewnie zastanawiacie się dlaczego tak naturalny produkt jak mleko krowie, mogłoby nam zaszkodzić?

 

Zanim sięgniesz po mleko od krowy (4)

Niegdyś podstawowy składnik ludzkiego pożywienia („chleb powszedni”) na skutek modyfikacji genetycznych, polityki dążącej do zwiększania produkcji jak najniższym kosztem, stał się naszym przekleństwem. Na całym świecie miliony ludzi podupada na zdrowiu przez intensyfikacje rolnictwa i hodowli bydła.

Pierwszą kwestią są warunki, w których żyją krowy- ciasne obory, krowy nie są wypuszczane na świeże powietrze, tylko przetrzymywane nieustannie w zamknięciu. Czym są karmione krowy? Mieszankami pasz, opartych w głównej mierze na modyfikowanej kukurydzy. Obróbka, której poddawane jest mleko zanim trafi to butelki (w najlepszym wypadku pasteryzacja, w najgorszym proces UHT), prowadzi do zmiany struktury białek zawartych w mleku.

Czy mleko jest rzeczywiście niezastąpionym źródłem wapnia, które zapewni nam zdrowie i mocne kości? Badania przeprowadzane na osobach z dietą bogatą w nabiał, tego nie potwierdzają. Krowie mleko zawiera kazeinę, która nie jest dobrze tolerowana przez ludzki organizm. Szacuje się, że w Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-25% osób dorosłych.

REAKCJE ORGANIZMU NA SPOŻYCIE MLEKA KROWIEGO:

  1. bóle brzucha
  2. wysypki
  3. lecący katar
  4. problemy z przyswajalnością wielu witamin i minerałów

Teraz już sam umiesz odpowiedzieć na pytanie „czy mleko szkodzi”

Życie bez mleka, nie musi być pozbawione „mlecznego smaku”. Dużo lepiej przyswajaną przez nasz organizm formą mleka jest kwaśne mleko. Zwracajcie uwagę na skład takowego (unikajcie tych, z mlekiem w proszku w składzie). Na sklepowych półkach znajdziecie również szeroką ofertę mlek roślinnych w tym np. migdałowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, jaglane. Zwracajcie jednak uwagę na skład takiego produktu, mleka roślinne dostępne w dużych sieciach, są często pełne sztucznych dodatków, cukru i konserwantów, tego typu zakupy lepiej robić w sklepach ze zdrową żywnością.

Zanim sięgniesz po mleko na śniadanie, proszę zauważ, że owsianka nie musi być gotowana na mleku, świetnie smakuje ugotowana na wodzie z cynamonem i owocami suszonymi i szczyptą soli oraz kwaśnym jabłkiem.

Alternatywnym źródłem wapnia są: mak niebieski, migdały, ziarno amarantusa, orzechy laskowe, figi suszone, biała fasola, orzechy nerkowca, morele suszone i wiele innych.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi.

Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz po prostu polubic Zielony Detox na fb. Dzięki Twojemu polubieniu artykuły takie jak ten będą nadal powstawać. Dziękuję Bardzo.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić swoje zdrowie tylko poprzez picie wody, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z dokładnymi wskazówkami. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Autorką zdjęc i przepisów jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do bloga www.zmiloscidozycia.pl

3 Komentarze

  1. Kaśja pisze:

    Można też kupić od tzw. baby mleko od krowy lub kozy i samemu sfermentować 🙂

  2. Piotr pisze:

    Brakuje mi tu informacji o mleku z zaprzyjaźnionego gospodarstwa. Z materiałów dostępnych w necie można wywnioskować, że to proces przetwarzania mleka powoduje jego szkodliwość. Mleko świeże nie szkodzi ludziom. Mleko zsiadłe ze sklepu powstaje najczęściej z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze, co powoduje, że nie nadaje się do spożycia (zmienia się struktura mleka, zwiększa zawartość hormonów – szczególnie groźne dla mężczyzn) oraz homogenizowanego (zmiana struktury wapnia – wapń zaczyna przenikać do krwioobiegu powodując złogi miażdżycowe). Polecam poszukać o eksperymencie z dwoma cielakami i poczytać np. dr Jaskowskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

szesnaście − jeden =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.