To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Czy warto jeść pożywnie bardzo bogate we wszystkie dobra jakimi obdarzyła nas natura? Czy warto na co dzień jeść superfoods? TAK dlatego, że takie alkaliczne odżywianie zapewni nam zdrowe życie, dobre samopoczucie i dużo energii każdego dnia. Polskie superfood.
Superfood to żywność nadzwyczajna, bomba witaminowa z ogromem składników mineralnych, substancji bioaktywnych, enzymów oraz aminokwasów, występujących w stężeniu ponadprzeciętnym. Lista produktów zaliczanych do superfood jest suuuuuperdługa i nie istnieje jedna konkretna z ich oficjalnym zestawieniem. Niektóre produkty nie są nowe na rynku, tylko po prostu zapomniane. Inne bardzo egzotyczne jak jagody goji czy amarantus.
Nie ma jednoznacznych wytycznych włączających produkty do grupy superfood, muszą mieć to coś naj… To trochę tak, jakby na talerzu spotkali się Batman, Superman, Spiderman i Ironman. Dieta oparta o te produkty daje więcej energii, witalności i zdrowia, poprawia samopoczucie, uodparnia na stres i usprawnia myślenie. Podsumowywując warto włączyć je do codziennego menu gdyż to zaowocuje lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz po prostu polubic Zielony Detox na fb. Dzięki Twojemu polubieniu artykuły takie jak ten będą nadal powstawać. Dziękuję Bardzo.
Niezwykłe jest to, że mała porcja superfood dostarcza ogromną ilość składników odżywczych, musimy nauczyć się umiejętnie włączyć super żywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Pamiętajmy że nie każde superfood musi być drogie, a nie wszystko, co drogie, musi być superfood.
Polskie superfood to:
– brokuły
– buraki
– por
– kasza jaglana
– kiszona kapusta
– pyłek pszczeli
– olej lniany
– pigwa
– siemię lniane
– sok z brzozy
Sok z brzozy
Sok z brzozy zawiera sporo mikroelementów czyli pierwiastków śladowych, których często brakuje w naszej diecie: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor. Sok z brzozy nazywa się czasem naturalnym napojem izotonicznym, ponieważ bardzo dobrze nawadnia organizm. W soku z brzozy obecne są łatwo przyswajane mikroelementy ponieważ sa pochodzenia organicznego !
Jak pić sok z brzozy?
Na surowo! Ja dodaję odrobinkę ciepłej wody w domu i piję aktualnie kilka szklanek dziennie.
Sok z brzozy zbierać się da tylko na przednówku. W brzozie soki zaczynają krążyć kiedy temperatura przez kilka dni z rzędu sięga około 10-15 stopni w dzień dlatego nie ma dokładnej daty kiedy można to robić. Ja swój sok zbieram już od 5 dni i truchleję na myśl że już niedługo go nie będzie.
Jak najlepiej sprawdzić najłatwiej jest uciąć gałązkę o średnicy 2 cm i zobaczyć czy wypływa z niej sok brzozowy. Jeśli nic nie płynie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Śpieszmy się bo kiedy brzoza wypuści już liście będzie po sezonie. Jeśli sok z brzozy jest koloru żółtawego, to znaczy że juz jesteśmy na końcówce sezony brzozowego. Jeśli soku z brzozy jest mało i ma taki żółtawy kolor wtedy drzewo wszystkie soki kieruje na rozbudowę systemu liściowego i po prostu już tego soku nie będziemy dostawali.
Ja stosuję metode NA BUTELKĘ
Podczas spaceru upatrzę brzozę, najlepsze i najłatwiejsze do „dojenia” są te rosnące na polanach przed lasami, mają rozłozyste gałęzie które łatwiej dosięgniemy. W lecie drzewa walczą o każdy promyk słońca i dlatego najwięcej brzozowych gałęzi będzie bardzo wysoko w koronie drzewa.
Na dojenie zabieram ze sobą:
plastikową butelkę
ostry nożyk lub scyzoryk lub sekator
kawałek sznurka
Tniemy gałąź od 10 cm od rozgałęzienia sprawdzamy czy cieknie sok i jeśli tak to na obciętą końcówkę wkładamy butelkę.
Teraz szyjkę butelki przywiązujemy sznurkiem do gałęzi aby nie spadła.
Na sok czekamy ok 8 h
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz po prostu polubic Zielony Detox na fb. Dzięki Twojemu polubieniu artykuły takie jak ten będą nadal powstawać. Dziękuję Bardzo.
Autorką części tekstu jest pani Gosia Ostrowska, która serdecznie zaprasza do jej bloga kulinarnego http://www.tocokocham.com/
Dentystka z wykształcenia i powołania, kucharka amatorka z pasji, pracoholiczka,
Uwielbia przyjmować gości i dogadzać im wymyślnymi daniami, sama będąc na wiecznej diecie.
Łączy tradycję z nowoczesnością i ciągle eksperymentuje z różnymi dietami starając się zdrowo odżywiać.
źródło
klaudynahebda.pl/cala-prawda-soku-brzozy/?utm_campaign=shareaholic
charliescrib.net/2015/02/26/superfoods-are-they-any-more-than-just-good-marketing/