Humus. Korzyści zdrowotne humusu i niezawodny przepis

Superfood żyworódka
19 sierpnia 2016
Choroby autoimmunologiczne – ukryta prawda
26 sierpnia 2016
Pokaż wszystkie

Humus. Korzyści zdrowotne humusu i niezawodny przepis

Humus zyskuje więcej i więcej zwolenników, dlaczego? Czy to ze względu na smak czy konsystencję, humus ma cudowne właściwości pro zdrowotne. Jest to bogate źródło białka, błonnika, oraz dobry sposób na przemycenie opornym członkom rodziny posiłków z roślin strączkowych. Jest to przysmak popularny w kuchni żydowskiej i arabskiej. Głównym składnikiem humusu jest ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim). Ciecierzyca zawiera dużo białka, witamin i minerałów, np. fosfor, potas, żelazo i wiele witamin z grupy B.

1. Lepsze trawienie
Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny funkcjonuje efektywniej. Błonnik zapewnia uczucie sytości i reguluje wypróżnienia.

2. Białko na zdrowie
Ciecierzyca zawiera dużo białka które jest głównym materiałem budulcowym kości, mięśni i skóry.

3. Dobra alternatywa dla masła i serków na kanapki
Odchudzasz się? Hummus to świetna sprawa, ponieważ zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych. Jest duzo zdrowszy niz przemysłowo produkowane masło czy serek na kanapki.

humus

 

Składniki :
1 szklanka ciecierzycy, woda do zalania i gotowania
1 szklanka jasnej pasty tahini
1/3 szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
oliwa
pestki dyni
owoc granatu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól niejodowana

Przygotowanie:

Na noc zalać 1 szklankę cieciezycy 2 szklankami wody. Dodac sode.

Rano cie­cie­rzy­cę od­ce­dzić i opłu­kać. Zalać dużą ilo­ścią nowej wody, dodać ły­żecz­kę sody i gotowac minumum godzinę

Ziarenka po rozgnieceniu powinny być kremowe w środku.

Po ugotowaniu cieciorkę naleźy opłukać.

W blenderze zmixowac ugotowana cieciorkę, tahinę, sol sok z cytryny i czosnek. Do tego dodawać powoli lodowatą wodę, cały czas mixująć.

Dodatki do oliwa, czerwona cebula, pestki dyni i granat.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają są dobre dla naszej wątroby.

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC

5 Komentarze

  1. Lizawieta pisze:

    Świetny przepis. Wykorzystam go, bo nie zawsze mogę dostać gotowy hummus, a bez niego już nie wyobrażam sobie mojej codziennej diety. Widziałam prostszy przepis, ale ten wydaje mi się bardziej wiarygodny.
    Serdeczne pozdrowienia.
    P.S. Jednak w polskim języku „miksujemy”…

  2. Ewik pisze:

    A po co ta soda. Soda wzdyma, nieprawdaz?

    • Joanna pisze:

      Ewik, w tym przypadku zupełnie się tego nie obserwuje, dzięki namoczeniu w sodzie, cieciorka robi się mięciutka po ugotowaniu a dzięki temu humus gładki.

  3. Aga pisze:

    Akurat dzisiaj zrobilam swoj pierwszy humus 🙂 z pieczona cebulka i zimnotloczonym olejem lnianym . Pysznosci. Co daje nam soda oczyszczona dodawana do moczenia i gotowania ? Pozdrawiam

    • Joanna pisze:

      Aga, gratuluję ! Jesteś Wielka ! Po namoczeniu w sodzie, cieciorka robi się mięciutka po ugotowaniu a dzięki temu humus gładki. Po wymoczeniu wodę odlewamy i cieciorkę przepłukujemy więc w efekcie nie gotujemy wody z sodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − siedemnaście =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.