Pieczona kaczka
14 listopada 2016
Jak naturalnie pokonać gronkowca złocistego
16 grudnia 2016
Pokaż wszystkie

Zdrowa szarlotka


Ciasto jabłkowe czyli szarlotka w zdrowym wydaniu !

Robiłam w życiu jeden tort, który nie zawierał w składzie ani grama cukru, ale jest bardzo czasochłonny i kosztowny. Dziś stawiamy na dania szybkie, proste w przygotowaniu i jednocześnie zdrowe. Zamiast tortu świetnie sprawdzi się szarlotka. Układana warstwowo w tortownicy, tworzy bryłę przypominającą tort. Zdrowa szarlotka to ciasto, które większość dzieci lubi, a na dodatek jest naprawdę przepyszna. Sprawdzi się dla osób, które unikają jajek, nie posiada ich w składzie.

 

szarlotka

Składniki: (na małą tortownicę)

1kg jabłek

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej drobno zmielonej (lub orkiszowej drobno mielonej-uwaga orkisz zawiera mała ilość glutenu)

1/2 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki bezglutenowej (lub orkiszowej typ 1850 uwaga orkisz zawiera mała ilość glutenu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)

1/2 kostki masła

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce (jeśli jabłka są świeże i mają jędrną skórkę, nie obieramy ich i ścieramy na tarce w całości, wycinając jedynie gniazda).

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

3. W misce mieszamy składniki suche (mąka, kasza, cukier, proszek). Masło ścieramy na tarce.

4. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 zawartości miski z suchymi składnikami. Na to układamy połowę startych jabłek. Następnie znowu 1/3 masy suchej i resztę jabłek. Na koniec wysypujemy ostatnią porcję suchej masy.

5. Tak przygotowane warstwy, posypujemy startym na tarce masłem. Tak, aby znajdowało się na całej powierzchni formy.

6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy między 45-60 minut, do czasu aż szarlotka będzie złoto-brązowa.

Warto przed ukrojeniem pierwszego kawałka dać jej lekko przestygnąć.

Oprócz zdrowego odżywiania i domowych słodkości warto zadbać o podstawę zdrowia czyli nasze NAWODNIENIE. Więcej w filmiku:

Autorką zdjęc i przepisów jest pani Sylwia Napieraj, która serdecznie zaprasza do jej sklepu www.uwolnijkuchnie.pl oraz bloga kulinarnego www.zmiloscidozycia.pl

Sylwia-Napieraj-2Jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci.

Trzy lata temu zaryzykowałam i przeprowadziłam rewolucję żywieniową w swoim domu.

Czy było łatwo? NIE. Czy są efekty? TAK.

Zjadamy 2 skrzynki tygodniowo warzyw i owoców. Nasza kuchnia jest kolorowa, pachnąca i prosta! Nareszcie wiem, że była to najlepsza decyzja w moim życiu. Piękno i smak tkwią w naturze i prostocie.

4 Komentarze

  1. Sylwia pisze:

    Witam, czy zamiast zwykłego masła można użyć koziego lub np. oleju kokosowego? I jaką najlepiej dać mąkę bezglutenową? ( nie mogę stosować kukurydzianej)

    • Joanna z Zielonego Detoxu pisze:

      Sylwio, oczywiście, mozna uzyc kazdego innego tłuszczu. Kazdy ma swoja ulubiona mąkę, ja ostatnio zachywcam sie ta z cieciorki !

  2. Kasia pisze:

    Jaka powinna być konsystencja ciasta?
    Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + 16 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.