Czy wiesz, że jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. . Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu chronią przed rakiem piersi. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Zielony kolor Jarmuż zawdzięcza zawartości chlorofilu. Chlorofil w skrócie; poprawia odporność i przenosi tlen przez co odżywia całe nasze ciało. Chlorofil jest tak samo potrzebny do życia, jak słońce! Dodaje energii, można nawet powiedzieć, że chlorofil to energia słoneczna zawarta w pożywieniu. Spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil dodaje nam energii oraz chęci do życia. Chlorofil oczyszcza krew, odkwasza co wpływa na uniemożliwienie rozwoju bakterii, grzybów, wirusów, a także komórek nowotworowych i w ten sposób uzdrawia narządy wewnętrzne i natlenia organizm.
CHLOROFIL: W zielonych liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy. Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. Podstawowa cząsteczka chlorofilu często jest nazywana żywą krwią roślin ponieważ jest zbudowany analogicznie z cząsteczką hemoglobiny. W centrum hemoglobiny znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu atom magnezu. Podobnie jak hemoglobina, chlorofil ma zdolność łączenia się z tlenem. Codzienne spożywanie pokarmów bogatych w chlorofil dodaje energii i wigoru, chroni przed chorobami i jest naturalnym protokołem przeciwrakowym.
4 liście jarmużu
1 banan
1 małe awokado
1 szklanka mleka migdałowego
sok z 1/2 cytryny
Zmiksować i podawać pięknie ozdobiony 😉 Jeżeli lubimy lżejsze koktajle możemy dodać więcej mleka kokosowego.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak szybko i smacznie zrobić zielony koktajl, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami takich koktajli. Dostaniesz też bonus – potrawy które kochają Nasze Maluchy.
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.