A na co-dzień nie widzimy go? Nie doceniamy. Nie dbamy należycie… UKŁAD pokarmowy. To wokół niego zbudowany jest nasz organizm.
Przeciętny człowiek posiada w swoim organizmie od 2,3 do 2,8 kg. mikroorganizmów, z którymi żyjemy w symbiozie. Są wśród nich i grzyby candida i helicobacter pylori – jeszcze raz powtórzę – oba te organizmy to nasze naturalne symbionty i są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Ale… problemy zaczynają się gdy z rożnych powodów pojawia się ich za DUŻO – zaczynają się rozrastać i zdobywać monopol lub pojawiają się w odcinkach przewodu pokarmowego w których nie powinno ich być.
Większość tych bakterii żyje w naszym układzie pokarmowym. Nasz układ pokarmowy jest skomplikowanym zakładem produkcyjnym: rozdrabnia, przetwarza, syntezuje, wchłania i wydala pokarm który spożywamy nawet kilka razy dziennie. Jak wygląda więc regeneracja jelit?
Wybitni uczeni od wieków doskonale wiedzieli, że jelita odpowiadają w głównym stopniu za stan naszego zdrowia. Hipokrates mawiał: „Aby lek był pokarmem, a pokarm lekiem”. Chińczycy mawiają: „bez wypróżniania, nie ma śniadania”. Każda choroba ma swój początek w jelitach, dlatego jest to bardzo ważny narząd, o który musimy szczególnie dbać.
Obecna kultura życia oraz przemysłowego żywienia szkodzi naszym jelitom. Mamy wtedy problemy takie jak zatkanie jelit złogami czy zespół nieszczelnego (cieknącego) jelita. Jeżeli dalej zaniedbamy sprawe możemy wpędzić się w zespół wrażliwego jelita który… czasami nawet prowadzi do stomii.
Ze źle funkcjonujących jelit ! Gdy mamy nieszczelne ściany jelita do organizmu przenikają toksyny i metale ciężkie, zamiast być wydalane na zewnątrz, natomiast substancje odżywcze nie są w stanie skutecznie przeniknąć przez jelita, aby odżywić komórki organizmu. W ten oto sposób zaczynamy chorować na: alergie, choroby skóry, choroby serca, syndrom nabrzmiałego brzucha, spadek odporności, nowotwory, łatwo łapiemy infekcje i stale nie mamy energii do życia. Nieszczelne (cieknące) jelita bardzo często są odpowiedzialne za choroby autoimmunologiczne, np. choroba Leśniowskiego-Crohna!
Jedną z form alergii jest skaza białkowa, więcej o niej i jak się jej pozbyć aby nasz maluch nie cierpiał w filmie :
Gdy ten skomplikowany układ pokarmowy z jelitami na czele źle funkcjonuje, nasz organizm zaczyna chorować. UWAGA: główną przyczyną wielu chorób jest zakłócenie pracy układu pokarmowego. DLACZEGO? Bo 75% wszystkich elementów układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym.
Nasze ciało skolonizowało ponad 2 000 gatunków drobnoustrojów, w samym układzie pokarmowym żyje ich ponad 500 gatunków. Im większa liczba szczepów pożytecznych tym lepiej, nasz organizm lubi różnorodność „dobrych” bakterii. Na każdą 1 komórkę naszego organizmu przypada 10 drobnoustrojów.
Już wiecie dlaczego bez nich życie ludzkie byłoby niemożliwe.
Nadużywając antybiotyki, alkohol, papierosy, spożywając przetworzoną żywność, pryskane warzywa i owoce, etc. zabijamy naszych mikro kompanów wtedy liczba dobrych bakterii zaczyna maleć na ich miejsce wprowadzają się inne mikroorganizmy, które często nam szkodzą, wywołując choroby, przeziębienia, mutacje komórek, czy ogólnoustrojowe stany zapalne.
Natura dąży do równowagi, dlatego gdy zaczyna brakować „dobrych” bakterii, pojawia się pustka, którą szybko wypełniają „złe” bakterie. I to jest STAN PATOLOGICZNY !
Funkcje flory bakteryjnej:
Jak możemy wesprzeć nasz układ pokarmowy i cały organizm ?
Dość prosto, wystarczy co jakiś czas przyjmować dodatkowe kultury bakterii, mamy kilka sposobów na uzupełnienie dobrej flory bakteryjnej:
O florę bakteryjną można również dbać spożywając kiszonki, np. kiszone ogórki lub kiszoną kapustę. Dodatkowo bakterie zawarte w kiszonkach, potrafią trawić laktozę z nabiałów, której samodzielnie dorosły organizm nie potrafi trawić. Nadmiar niestrawionej laktozy odkłada się w zatokach, powodując choroby i problemy z zatokami. Bakterie z kiszonek są w stanie usunąć z organizmu złogi laktozy. Ale jeżeli mamy już stan chorobowy taka ilość probiotyków zawartych tylko w kiszonkach już nie wystarczy.
UWAGA PAMIĘTAJMY: ze produkty przemysłowe są KWASZONE przy pomocy kwasów, nie zawierają one dobrych bakterii i są dla nas szkodliwe.
Konsultacja naukowa: mgr farmacji Janusz Nawolski.
Poniżej widzisz kolorowe bakterie żyjące w źródłach i jeziorkach parku Yellowstone.
Autorem tego artykułu jest Konrad z sekretyhipokratesa.pl/
Zapraszamy na jego świetnego bloga po sporą dawkę wiedzy, praktycznych porad, inspiracji oraz ciekawych informacji na temat medycyny naturalnej.
Kontakt: konrad@sekretyhipokratesa.pl
Źródło:
http://link.springer.com/article/10.1023/A:1010979225018#page-1
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674905003635
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=906444&fileId=s0007114502001010
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471490608002159