Śledź (bakłażan) w słodkim sosie po kaszubsku
1 marca 2021
Składniki na babkę bezglutenową
1 marca 2021
Pokaż wszystkie

Pasta jajeczna… bez jajek :)

Osobiście uwielbiam jajka i totalnie nie zazdroszczę osobom, które są na nie uczulone. Ale ponieważ wiele takich znam, trzeba było opracować metodę na pastę jajeczną… bez jajek!

Tutaj inspiracją była Jadłonomia która ma tone przepisów warzywnych!

Czego potrzebujemy?

Dziwnej soli której… ja używam tylko gdy chcę uzyskać smak jajka – bo ona sama pachnie i smakuje jak … jajko! Nazywa się kala namak lub po prostu czarna sól. Swój aromat zawdzięcza dużej ilości siarki. Nie jest bardzo droga a można ją juz kupić prawie wszędzie:


Składniki na pastę:

1 łyżeczka soli kala namak

1 puszka ciecierzycy


1 1/2 szklanki wody

szczypiorek

czarny pieprz

Składniki na majonez:
1 łyżka soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki soli kala namak
¼ łyżeczki słodzika

1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zacząć od otworzenia puszki ciecierzycy i odzielenia ciecierzycy od wody w której stoi w puszce. Wodę puszkową nalezy przelać do wysokiego naczynia blendera, a ciecierzycę do garnka
  2. Do ciecierzycy w granku dodaj wodę oraz czarną sól, przykryj oraz gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie zajmiemy się majonezem. Do wody po ciecierzycy z puszki dodaj sok z cytryny, musztardę, sól czarną i jakiegoś słodzika  przy pomocy ręcznego blendra blendować przez 3 – 4 minuty. Następnie delikatnie wlewać olej tylko delikatnie ruszając blenderem.
  4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść widelcem lub blenderem i odstawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać szczypior, dodać go do ciecierzycy oraz dodać około 1/2 – 2/3 szklanki majonezu.
  5. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku czarną solą oraz czarnym pieprzem i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 8 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.