Pasta jajeczna… bez jajek :)
1 marca 2021
Żur na zakwasie gryczanym
3 marca 2021
Pokaż wszystkie

Składniki na babkę bezglutenową

Nie jesz glutenu? Wizja Świąt Wielkanocy bez ciast jawi się koszmarnie? Zaraz temu zaradzimy! Babka bez glutenu jest pyszna, wilgotna i na prawdę nie może się niczego powstydzić!

Czego potrzebujemy?

  • 5 jaj
  • pół szklanki melasy buraczanej lub syropu klonowego
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia z małym czubkiem
  • skórka i sok z cytryny

Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą.

Całe jajka ubijamy z słodziwem na białą i masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką.

Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra – dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.


Do zrobienia polewy można użyć masło klarowane, ksylitol i kakao.

Babka nie jest sucha i jest puszysta – jest wyśmienita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + pięć =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.