Składniki na babkę bezglutenową
1 marca 2021
Olejki zapachowe. Gdzie kupić naturalne olejki eteryczne ?
15 marca 2021
Pokaż wszystkie

Żur na zakwasie gryczanym

Nie wiem już, ile razy przestrzegałam Cię przed spożywaniem pszenicy… 🤔

Myślę, że wiele. Jednak też tu nie chodzi o to, by robić jakieś wielkie fochy na Wielkanocne śniadanie przygotowywane przez rodzinkę. Są jednak sytuacje, gdy serio – jesteśmy osobami chorymi i parodniowy pobyt w gościach kończy się jelitową traumą.

Wtedy wyjście mamy następujące: zrobić samemu i przywieźć to, co nam nie zaszkodzi ze sobą, albo poprosić naszą kochaną familię, by w tym roku zrobili jedzonko troszeczkę inaczej. 🙂

Jak? Już tłumaczę.

zakwas gryczany

Zakwas na żur przygotowujemy z tygodniowym wyprzedzeniem!

Na 3 litry zakwasu:

1 główka czosnku

300 g niepalonej kaszy gryczanej

3 l niegazowanej wody mineralnej

  1. Obierz czosnek i każdy ząbek przetnij wzdłuż na pół.
  2. Wsyp kaszę do dużego słoika i zalej wodą.
  3. Dodaj czosnek. Zamknij słoik
  4. Odstaw na conajmniej tydzień.

Przygotowanie żurku:

na 4 porcje:

1 duża cebula

1 duży por

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

2 łyżki masła klarowanego

1 l bulionu warzywnego

250 ml zakwasu na żur

1 ząbek czosnku

4 łyżki chrzanu

4 łyżki śmietany

100 g suszonych borowików moczonych na noc.

2 łyżki majeranku

sól do smaku

2 szczypty pieprzu

  1. Natrzyj połową masła klarowanego obraną cebulę, pora i pietruszkę i piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez 15 minut – muszą się upiec na brązowo. Pokrój je na kawałki, wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut.
  2. Zmiskuj zakwas z niepalonej kaszy gryczanej z czosnkiem, chrzanem i śmietaną. Przetrzyj przez sito, żeby był gładki.
  3. Odsącz borowiki z wody, ale jej nie wylewaj. Podsmaż grzyby na maśle klarowanym i wrzuć do bulionu.
  4. Zmiksowany zakwas powoli wlewaj do zupy, ciągle mieszając,
  5. Dodaj majeranek, solo, pieprz. Gotuj przez 5 minut.
  6. Jeśli chcesz, żeby zupa miała pełniejszy smak, możesz dodać do niej wodę po grzybach i zagotować razem.

Żur podawaj z jajkiem na twardo, jeśli lubisz możesz też dorzucić łyżeczkę chrzanu do każdej porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 4 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.