Przepisy:
BARSZCZ CZERWONY (hit!)
SKŁADNIKI i wykonanie:
Obrać 1 kg buraków, 2 marchewki,
2 cebule i kawałeczek pietruszki i selera.
Pokroić w drobne kawałki i wrzucić do ok
2 L wrzącej wody.
Dodać szczypty ziół i przypraw:
szczypta tymianku, kurkuma,
2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku,
pół łyżeczki imbiru,
pół łyżeczki kozieradki, pieprz cayenne,
2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,
sól morską, bazylie i
kilka przeciśniętych ząbków czosnku.
Gotujemy na najmniejszym ogniu od 15 min do 1h.
Gdy mamy ochotę na zupę bardziej gęstą
możemy wycisnąc ugotowane warzywa sokowirówką
i z powrotem dodać do barszczu lub zblendować.
Przepisy:
ZUPA DYNIOWA
kilogramowy kawałek dyni, 2 cebule, 1 jabłko, 1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek,
1/2 łyżeczki papryki,
świeży imbir (ważne),
zeby zagęścic zupę ryż
lub kasza jęczmienna perłowa
(najlepiej namoczona) lub ziemniaki
opcjonalnie:
1 łyżeczka kminu indyjskiego ,
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka garam masali, 1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę,
obrane i pokrojone jabłko i przyprawy,
po ok. minucie dodać czosnek.
Smażyć chwilkę, dodać dynię,
ziemniaki/ryz/kasze i wodę ok 1-2 L.
Gotować 20 minut.
Zmiksować na gładką masę.
Uwielbiam zupę zajadać z nasionkami.
Przepisy:
CIECIORKOWE SZALEŃSTWO
SKŁADNIKI i wykonanie:
1 szklankę cieciorki namoczyc dzien wczesniej i ugotowac
1 szklankę kaszy gryczanej ugotowac z 2 pokrojonymi w kosteczkę marchewkami
Dodać:
2 pokrojone w kosteczkę papryki
1 posiekaną w kosteczkę cebulę (najlepiej czerwoną)
4 ogórki drobno pokrojone w kostkę
1 posiekana natka pietruszki lub por (na obrazku)
Dorobić dressing:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
przeciśnięte 2 ząbki czosnku
wymieszać energicznie widelcem
Przepisy:
TALERZ ROZNOSCI
SKŁADNIKI i wykonanie:
warzywa sezonowe pokroić
w kawałki i ułożyć na talerzu
w motywie słońca
ukruszyć twarogiem
polac olejem
Tutaj wykorzystałam:
jednego pomidora
3 kiszone ogórki
posiekaną całą natkę pietruszki
twaróg
olej dyniowy
do tego jajka
Przepisy:
JAGLANA PO RAZ SETNY
SKŁADNIKI i wykonanie:
1 kaszy jaglanej ugotować z pokrojoną marchewka
podsmażyć cukinię pokrojoną w talarki
Dodać:
poszatkowany por
Podawać z pomidorami !
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.