Przepisy:
barszcz1
BARSZCZ CZERWONY (hit!)

SKŁADNIKI i wykonanie:

Obrać 1 kg buraków, 2 marchewki,

2 cebule i kawałeczek pietruszki i selera.
Pokroić w drobne kawałki i wrzucić do ok
2 L wrzącej wody.
Dodać szczypty ziół i przypraw:
szczypta tymianku, kurkuma,
2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku,
pół łyżeczki imbiru,

pół łyżeczki kozieradki, pieprz cayenne,
2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,
sól morską, bazylie i
kilka przeciśniętych ząbków czosnku.

Gotujemy na najmniejszym ogniu od 15 min do 1h.
Gdy mamy ochotę na zupę bardziej gęstą
możemy wycisnąc ugotowane warzywa sokowirówką
i z powrotem dodać do barszczu lub zblendować.

Przepisy:
ZUPA DYNIOWA

SKŁADNIKI i wykonanie:pumpki

kilogramowy kawałek dyni, 2 cebule, 1 jabłko, 1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek,
1/2 łyżeczki papryki,
świeży imbir (ważne),
zeby zagęścic zupę ryż
lub kasza jęczmienna perłowa
(najlepiej namoczona) lub ziemniaki
opcjonalnie:
1 łyżeczka kminu indyjskiego ,
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka garam masali, 1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki cynamonu

Rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę,
obrane i pokrojone jabłko i przyprawy,
po ok. minucie dodać czosnek.
Smażyć chwilkę, dodać dynię,
ziemniaki/ryz/kasze i wodę ok 1-2 L.
Gotować 20 minut.
Zmiksować na gładką masę.

Uwielbiam zupę zajadać z nasionkami.

Przepisy:
CIECIORKOWE SZALEŃSTWO
kasza1
SKŁADNIKI i wykonanie:
1 szklankę cieciorki namoczyc dzien wczesniej i ugotowac
1 szklankę kaszy gryczanej ugotowac z 2 pokrojonymi w kosteczkę marchewkami

Dodać:
2 pokrojone w kosteczkę papryki
1 posiekaną w kosteczkę cebulę (najlepiej czerwoną)
4 ogórki drobno pokrojone w kostkę
1 posiekana natka pietruszki lub por (na obrazku)

Dorobić dressing:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
przeciśnięte 2 ząbki czosnku
wymieszać energicznie widelcem

Przepisy:
TALERZ ROZNOSCI

SKŁADNIKI i wykonanie:
warzywa sezonowe pokroić P1130356
w kawałki i ułożyć na talerzu
w motywie słońca
ukruszyć twarogiem
polac olejem

Tutaj wykorzystałam:
jednego pomidora
3 kiszone ogórki
posiekaną całą natkę pietruszki
twaróg
olej dyniowy
do tego jajka

Przepisy:
JAGLANA PO RAZ SETNY
kasza2

SKŁADNIKI i wykonanie:
1 kaszy jaglanej ugotować z pokrojoną marchewka
podsmażyć cukinię pokrojoną w talarki

Dodać:
poszatkowany por

Podawać z pomidorami !

 

Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue