Racuchy z jabłkami na słodko to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, puchate racuchy z owocami.
A wiesz, że można łatwo przygotować troszkę zdrowszą wersję tego smakołyku? Wtedy i wilk syty i owca cała 😉 Albo… rodzinka najedzona, a jelita szczęśliwe!
Składniki:
Jabłka obieram i kroję w grube plastry. Wykrajam nasionka ze środka. Ubijam żółtko z mlekiem, mąką i cynamonem. Mąkę robię mieląc w mocnym blenderze którąś z kasz.
Dodaję szczyptę soli, dla podbicia słodkiego smaku. Białko ubijam na pianę i delikatnie mieszam łyżką z masą żółtkowa.
Zanurzam plastry jabłkowe w gęstym jak śmietana cieście i wkładam na rozgrzaną patelnię.
By nie ostygły, gotowe placuszki można wstawić do ciepłego piekarnika (100 st C).
Nie będzie tragedii, jak polejesz syropem klonowym, melasą lub miodem 😉
Tadaaam! Racuchy z jabłkami, wersja bezglutenowa, bez laktozy i bez cukru! Smacznego!
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi, może się komuś przydać. Oprócz udostępnienia możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Ci bardzo.