Czyli placuszki z kaszy jaglanej, antonówek, borówki amerykańskiej i imbiru albo po prostu placki z jabłkami.
Nie warto zbytnio przywiązywać wagi do skrupulatnego odmierzania składników. Ciasto przed dodaniem ubitych białek ma być konsystencji gęstej śmietany. Smażenie na oleju kokosowym dodaje nutki egzotycznej i szczypty słodyczy która pięknie komponuje się z kwaskowatym smakiem antonówki.
Składniki:
– dwa duże jabłka najlepsze są antonówki
– dwa jajka
– półtorej szklanki mąki jaglanej lub gryczanej z kaszy nieprażonej
– szklanka mleka roślinnego
– olej kokosowy do smażenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z mlekiem i żółtkami. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste – mleka. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Plastry wydrążyć w środku. Na końcu delikatnie, przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. Dodać delikatnie jablka do ciasta, zanużyc w cieście pojedyncze plastry. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć. Przewracać szeroką łopatką kiedy spód się zezłoci. Gotowe placuszki wstawić do ciepłego piekarnika (100 st C, by nie ostygły).
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak smacznie i zdrowo gotować, kliknij w grafikę poniżej i pobierz bezpłatny PDF z przykładami posiłków na cały tydzień. Są tam też potrawy które kochają Nasze Maluchy.
Proszę podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Każdemu może się przydać. Jeżeli nie chcesz go udostępniać możesz go po prostu POLUBIC. Dziękuję Bardzo.