Jeżeli mam mieć w planie wyjątkowych gości na obiedzie czy kolacji, nie zastanawiam się, jako główną potrawę wybieram pieczoną kaczkę. Pieczona Kaczka 😉
Wiele osób myśli że to za dużo pracy, że za drogo…. Moi drodzy, ani jedno ani drugie. Kaczkę kupuję w lidlu, a przyrządzenie jej zajmuje mi 15 minut, resztę robi piekarnik 🙂
Masz ochotę na kulinarny kaczy debiut? Pomogę Ci i zrobimy to razem 😉 Proponuję przepis prosty, przez który przejdziemy wspólnie krok po kroku. To co, do dzieła?
Kluczem do sukcesu jest wnętrze kaczki. Trzeba je czymś wypełnić. Najlepiej je wypełnić nadzieniem. Polecam kwaśnie jabłka (ok. 4 sztuk należy pokroić w cząstki, pozbawić pestek i włożyć do środka) i suszone śliwki lub rodzynki. Warto do upieczenia kaczki użyc brytfanki z pokrywą- wtedy nie ma problemu z polewaniem, kaczka tego nie potrzebuje.
kaczka ok. 2 kg
4 jabłka
paczka suszonych śliwek
2 łyżki majeranku
sól
naczynie żeliwne lub brytfannę z przykrycie
Kaczkę marynujemy od środka i z zewnątrz majerankiem i solą (nacieramy ręką). Do środka wkładamy jabłka i suszone śliwki. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego, nakrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-210°C przez 3 godziny. Tutaj zasada w niższej temperaturze ale dłużej świetnie się sprawdza !
Proszę podziel się z przyjaciółmi lub daj Like.