Wszystko jak zawsze rozbija się o proces trawienia. Biały cukier i maka są uważane za najszkodliwsze produkty bo są one pozbawione składników niezbędnych dla ich przyswojenia. Co mam na myśli? Np witamin z grupy B, mikroelementów takich jak wapn, fosfor, magnez i chrom.
Podczas procesu trawienia organizm stara się przeprocesować te niepełnowartościowe substancje zużywając swoje zapasy.
Pomyślimy: po to są zapasy by je zużywać i jak raz na jakiś czas do nich sięgnę nic się nie stanie… nie zupełnie. Dlatego że te zapasy są potrzebne na bieżąco, ich brak spowoduje zaburzenie przemiany składników spożywczych takich jak białka i tłuszcze. Skąd wiadomo ze już mamy braki? One się bardzo wyraźnie objawiają np. jako chroniczne zmęczenie, brak koncentracji, zaburzenia rytmu snu czy osłabienie i podatność na infekcje górnych dróg oddechowych.
Jeżeli zużyjemy wszystko organizm zacznie sięgać głębiej, do kości, następuje ich odwapnienie, staja się kruche, zęby są bardziej podatne na próchnice.
Powiesz sobie : ” jesteśmy bezpieczni bo ja podaje mojemu dziecko dużo nabiału, twarogu… ale czy wiesz ze ponieważ jest to produkt od mleczny ten wapn wcale nie jest tak łatwo przyswajalny jak wmawiały nam kampanie reklamowe? Np. zawiera za dużo fosforu przez co bardzo obciąża nasz organizm.
Co wiec możemy robić? Od razu zacząć odbudowywać zapasy. Jak to zrobić? Spożywając warzywa które są najbardziej pełnowartościowym pożywieniem dziś dostępnym na rynku. Warzywka jak zwykle polecam w formie zielonych koktajli lub soczków. Chcesz więcej przepisów na zielony koktajl? Zapisz się a my prześlemy Ci je na maila. Dziś boski przepis na sycący zielony koktajl:
PRZEPIS:
1 szklanka jarmużu
½ szklanki wody,
1 obrana pomarańcza
1/2 szklanki obranego świeżego ananasa,
½ kubka mango
3 łyżki siemienia lnianego zmielonego lub orzechów
Kliknij proszę w link i kliknij Subskrypcja !
SUPER MATERIAŁY DLA CIEBIE NA YOUTUBE KLIKNIJ
Bardzo mi pomożesz!